Chytrová (VV): Evropský poslanec je dnes nejenom silnější a důležitější legislativec než ten národní

25.02.2014 21:59

Co chci dělat v Evropském parlamentu.

Chytrová (VV): Evropský poslanec je dnes nejenom silnější a důležitější legislativec než ten národní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Simona Chytrová, kandidátka do Evropského parlamentu za VV

"Aby uspěla, žena musí být lepší než muž," řekla jednou zakladatelka Izraelského státu, pozdější premiérka a velká dáma Golda Meierová. Já se osobně snažím řídit tímto heslem celý život. Tím, že jsem si vzala za manžela filmového režiséra, jsem musela o to více dokázat, že jsem žena, která se nebojí ničeho. Dnes před vámi stojím nejenom jako herečka, ale též jako producentka, kostýmní výtvarnice a v neposlední řadě komunální politička.

Naše strany bohužel vidí evropský parlament trochu jako takovou garáž na staré a zprofanované politiky, které chce odměnit, ale též uklidit z české politické scény. Přitom evropský poslanec je dnes nejenom silnější a důležitější legislativec než ten národní, ale je také naším diplomatem v Evropě.

Osobně mám k evropským záležitostem velice blízko, léta pracovně spolupracuji s Italy a Francouzi. Domnívám se, ze právě díky znalostem řečí a těchto národů, bych mohla být úspěšnější vyjednavačkou, protože právě hlavní diskuze o budoucnosti EU se dějí mezi reprezentanty těchto států. Právě proto nechci býti druhořadá poslankyně z pomyslné východní Evropy, která si chodí jenom vyzvednou plat, ale chci být aktivní součástí legislativních a politických struktur parlamentu.

Nechci populisticky slibovat vystupování z EU, nebo slepě obhajovat, že EU je naše jediná spása.  Ale slibuji, že alfou a omegou mé politiky by měl být občan a jeho názor. Je fakt, že lidé dnes vidí evropskou unii velice skepticky, protože nevěří jejímu demokratickému fungovaní. Chci proto přiblížit EU českému občanovi, aby mohl rozhodovat on a ne bruselští technokrati. Vytvořím proto interaktivní webové stránky, kde budu audiovizuálně informovat občany o zákulisním
rozhodování v parlamentu, a na kterých se též bude moci každý vyjádřit, debatovat a navrhovat zákony. Chci také posílit využíváni občanských referend, jako jednu z hlavních zbraní občana proti nespravedlivým regulacím z Bruselu.

Nadále bych chtěla plně využít kompetencí evropského poslance v boji proti korupci. Velké národní strany jsou spojeny s kmotrovskými organizacemi, a tím pádem je v našem parlamentu nemožné něčeho dosáhnout. Přitom jako evropská poslankyně bych měla daleko větší nezávislost, kterou bych využila například k vytvoření parlamentní komise, která by měla za úkol dělat audity v ministerstvech národních vlád, se zaměřením hlavně na přidělování evropských dotací.

Náš kontinent prochází jednou z největších ekonomických krizí v historii, a hlavní obětí je pracovní trh. Proto bych se chtěla zaměřit na snižování platu evropských úředníků, které jsou zbytečně vysoké, a spíše vytvářet nová pracovní místa v krizových oblastech státu, které by byly financovány přímo Evropskou unií. Jednou z hlavních priorit by měla být rovněž  zaměstnanost handicapovaných, kteří reprezentuji 16 % evropské populace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice