Cogan (STAN): 20 let samosprávných krajů

20.12.2020 11:10

Zákon o krajích (č. 129/2000 Sb.) nabyl účinnosti dne 12. 11. 2000, a v tento den, ale letos, slavíme 20 let existence samosprávných krajů.

Cogan (STAN): 20 let samosprávných krajů
Foto: STAN
Popisek: Rudolf Cogan

Ale pozor, kraje u nás existují více než 1000 let – o provinciích mluví již privilegium o desátcích z roku 993. Ve středověku byly kraje oporou šlechtické samosprávy, od té doby jsou v čele krajů hejtmani. Státní správa se v krajích rozvinula od Marie Terezie, tehdy existovalo i odvětví „krajská věda“. V Čechách i na Moravě to bez regionálního stupně veřejné správy rozumně nejde. 

Dnes kraje spravují zařízení pro sociální služby, silnice a veřejnou dopravu mezi obcemi, střední školy a větší nemocnice. Krajské úřady jsou také přirozenými odvolacími instancemi ve správním řízení. Nyní se ukazuje i efektivita krajů v krizovém řízení.

Stát i obce začaly kraje respektovat – a za 20 let existence krajů vznikly různé formy kontaktů a spolupráce. Pro územní samosprávu je zejména výborné, pokud v komorách zákonodárných sborů je mnoho aktivních činitelů krajů a obcí (i když nyní jsou za to postihování snížením odměny za práci starosty).

V nynější době se odhalují problémy v rozdělení finančních zdrojů. Není cestou podporovat kraje a obce účelovými dotacemi – kdy tedy přímo stát rozhoduje, co je potřeba a jen na to dává peníze. Tuto svou moc vláda doplňuje snižováním sdílených daní.

Na jedné straně by obce i kraje měly respektovat, ctít a vlastně i podporovat ústřední vládu. A ta by na druhé straně měla chápat, že když bude dobře fungovat regionální i lokální správa vedená s místní znalostí, že to pomůže i vládě národní.  

Rudolf COGAN, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…