Crha (ODS): Dopady nového krajského rozpočtu pocítí obce a neziskové organizace

30.12.2013 9:39

Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje pro rok 2014 koalice předkládá s deficitem více jak 500 milionů.

Crha (ODS): Dopady nového krajského rozpočtu pocítí obce a neziskové organizace
Foto: archiv
Popisek: Lídr jihomoravské ODS Jiří Crha

Rozpočet také nově snižuje dotační programy pro obce a neziskové organizace, přičemž malé obce se navíc již třetím rokem budou muset vyrovnat s výrazným omezením Programu obnovy venkova. Ten byl ponížen dokonce o sedmdesát pět procent. Zastupitelé za ODS proto budou hlasovat proti přijetí tohoto návrhu.

„Navrhovaný rozpočet zcela odpovídá smyšlení ČSSD, tedy utrácet půjčené peníze za neživotaschopné projekty, které budou v budoucnu pouze generovat další a další náklady. Raději bych proto viděl více prostředků rozdělených přímo mezi obce,“ uvádí předseda krajských zastupitelů za ODS Jiří Crha.

Kraj přijal úvěry z Evropské investiční banky s odůvodněním, že z něj bude kofinancovat projekty financované z EU. Rozpočet ale počítá s projekty, které jsou z úvěru hrazeny celé.  Z úvěru je například kompletně hrazena kontroverzní rekonstrukce nemocnice Znojmo. Nově pak třeba projekt Archeopark Pavlov.

Zastupitelé za ODS dále upozorňují na celkovou nekoncepčnost a nevyváženost rozpočtu, který místo reálných potřeb kraje reflektuje spíše osobní zájmy ČSSD. „ To je dlouhodobý problém jižní Moravy. Hejtman Hašek by si měl uvědomit, že je zodpovědný za celý kraj, i když možná už jen pár dní. Vedení kraje dlouhodobě neposkytuje rovnoměrně veřejné služby pro všechny okresy. Příkladem budiž města Boskovice a Blansko, která si sama musí financovat domovy důchodců, nemocnice nebo třeba provoz muzeí,“ uzavírá Crha.

Jiří Crha, předseda krajského klubu zastupitelů za ODS

reklama

autor: ODS

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.