Csermelyi (ČSSD): Opravdu odpudivá provokace

21.04.2014 14:58

Stalo se: V neutrálních vodách Černého moře...

Csermelyi (ČSSD): Opravdu odpudivá provokace
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank na přehlídce v Milovicích

Nejnovější ruský systém pro radioelektronický boj "??????" (KNIRTI L175M Khibiny-M) má být postupně k dispozici na všech perspektivních ruských letounech. V otevřených zdrojích jsou o něm zatím kusé údaje. Rusové jej na Su-24 údajně zatím použili jen při taktickém cvičení v Burjatsku. Minulý týden jím ovšem, nejen podle ruských zdrojů (další zdroje viz níže), v Černém moři překvapili (ne-li vyděsili) námořníky na americkém torpédoborci Donald Cook...

Desátého dubna torpédoborec Donald Cook připlul do neutrálních vod, aby tam trošku zaharašil zbraněmi a demonstroval podporu kyjevským vládcům. Svou reakci Rusové označili za „klidnou a rozhodnou“. Dvanáctého dubna vyslali k hlídkovému letu do neutrálních vod nevyzbrojený letoun Su-24 se systémem Khibiny pod křídlem. V ruskojazyčných médiích je událost popsána následovně:

„Palubní systémy torpédoborce objevily ruský Su-24 na velkou vzdálenost, jeho sirény vyhlásily poplach a plavidlo zaujalo bojovou pozici. Vše šlo podle plánu, radiolokátory sledovaly cíl a naváděcí systémy zbraní polykaly přesná data. A najednou... Všechno zhaslo. Na obrazovkách tma. Tok elektronických dat se zastavil a 20mm šestihlavňové rotační kanóny protiletadlových systémů Phalanx byly bezradné. Ruský letoun zahřměl nad palubou torpédoborce, udělal bojovou zatáčku, imitoval útok raketou, pak znovu a pak ještě desetkrát (!). Po celou tu dobu se technici na palubě torpédoborce Donald Cook horečně, ale naprosto bezúspěšně, pokoušeli „nahodit“ palubní elektroniku. Až když ruský letoun zmizel za horizontem, zbraňové systémy torpédoborce ožily, obrazovky zablikaly a ukázaly prázdné, krásně modré dubnové nebe.“

Je zřejmé, že celá událost byla pro Rusy vítanou a dokonalou praktickou prověrkou efektivnosti nového systému radioelektronického boje. Jejím výsledkem byla také skutečnost, že 27 členů posádky amerického torpédoborce podalo žádost o propuštění do civilu.

Jak sdělil tiskové agentuře Reuter’s mluvčí Pentagonu plukovník Steven Warren, opakované průlety ruského bombardéru byly „nepřípustným zastrašováním demoralizujícím posádku lodi a negativně působím na celkové klima mezi mužstvem.“ Podle jeho slov je nyní torpédoborec v bezpečí rumunského přístavu, kam byl urychleně evakuován. Členové posádky lodě nyní procházejí nezbytnými procedurami s psychologem.

Pamětníci tvrdí, že takové vtípky bývaly v letech tzv. studené války běžnou „zábavou“ vojenských pilotů. Jen chodit k psychologovi asi tehdy nikoho z mariňáků nenapadlo.

Jiří Csermelyi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Csermelyi- profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…