Čunek (KDU-ČSL): Česká pošta zruší na Vsetíně tři pobočky. Budeme s ní jednat

07.04.2023 8:20 | Tisková zpráva

Česká pošta od 1. července sníží počet svých poboček na území celé republiky z 3 200 na 2 900. Tato redukce se dotkne i města Vsetín, kde budou zrušeny pobočky v Luhu, na Ohradě a Sychrově.

Čunek (KDU-ČSL): Česká pošta zruší na Vsetíně tři pobočky. Budeme s ní jednat
Foto: Archiv PL
Popisek: Bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek

„Mrzí nás to, nicméně je to rozhodnutí, které učinil ministr vnitra bez nás. Nevíme ani, jaká kritéria o zavření té které pošty rozhodovala. O našem nesouhlasu s tímto krokem se bude ještě jednat. Zavření poboček je komplikací zejména pro občany z řad seniorů. Zásadní věcí je, aby po uzavření poboček hlavní pošta v centru města dokázala zvládat klienty bez zmatku a čekání,“ reagoval starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL) a dodal, že s koncem pobočky na Sychrově přijde radnice o nájemce městských nebytových prostor (ostatní rušené pobočky fungují v soukromých prostorách) a tím i o měsíční příjem z pronájmu ve výši zhruba 7 700 korun.

Podle oficiálního vyjádření České pošty má poptávka po tradičních poštovních službách dlouhodobě klesající trend. „Za posledních pět let se snížil zájem o tyto služby na pobočkách o 40 %. A to vlivem digitalizace, díky které lze zařídit řadu služeb nikoli osobní návštěvou pošty, ale v on-line prostředí. Český telekomunikační úřad proto reflektoval tyto změny a upravil parametry rozložení poboček ve svých normách. Nově tak každá obec s počtem obyvatel nad 2500 nemusí mít poštu v docházkové vzdálenosti do dvou kilometrů, ale nově do tří. V pobočkové praxi to znamená, že z nynějších 3 200 pošt bude po změně legislativy 300 nepovinných, a ty z ekonomických důvodů zrušíme bez náhrady,“ informovala v tiskové zprávě Česká pošta s tím, že zruší také kolem 950 pracovních míst.

„Lidsky ze zavření poboček nadšený nejsem. Mrzí mě, že jsme k tomuto kroku byli vývojem na trhu poštovních služeb a ekonomickou realitou dohnáni. Legislativa se změnila a my si nemůžeme dovolit luxus provozovat pošty, které nemusíme. Proto k 1. červenci uzavíráme 300 poboček, které už nejsou podle platné legislativy potřeba. Není to o emocích, je to o finanční realitě České pošty, se kterou se musíme vypořádat. Pokud bychom nedělali potřebná opatření, postupem času by pobočky nebyly už žádné, protože by nebyla Česká pošta,“ doplnil Miroslav Štěpán, pověřený zástupce generálního ředitele České pošty.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii