Čunek (KDU-ČSL): Stanovit si nesmyslné, nereálné cíle znamená, že lidé nám už nebudou věřit

06.11.2021 20:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k senátním jednáním o Zelené dohodě.

Čunek (KDU-ČSL): Stanovit si nesmyslné, nereálné cíle znamená, že lidé nám už nebudou věřit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Senát se postavil proti tzv. Zelené dohodě Evropské unie. Jako zpravodaji mi prošlo usnesení, že přijetí takto ambiciózního plánu (Green Deal) v situaci, kdy není znám způsob náhrady stávajících energetických zdrojů, je nezodpovědné. 

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí

Toto usnesení bylo trnem v oku mým zeleným kolegům, kterým nevadí, že pro své sny nemají řešení. Nebo ať přiznají, že lidi budou chodit pěšky. Jsem přesvědčen, že se na Green deal musíme podívat jako na celek. Nelze říct, že v roce 2035 budeme vyrábět jen elektromobily. Evropská unie také musí říct, jak toho chce docílit. Jak posílíme přenosovou soustavu, kde vyrobíme potřebnou elektřinu, když do roku 2038 máme zrušit uhelné elektrárny a chtéjí rušit i ty jaderné. Kolik to bude stát peněz, co to bude znamenat pro normální lidi, kteří dnes potřebují auto k životu. Vždyť postavit u nás novou trasu velmi vysokého napětí trvá s povolením desetiletí a současná soustava je téměř na maximu svých kapacit! Tyto otázky je zapotřebí zodpovědět a to zejména v dnešní době, kdy čelíme bezprecedentnímu zdražení energií.

Jasně jsem se přihlásil k zelené Evropě, ale až na tyto otázky odpovíme!

Začněme například jídlem. Když spočítáme, kolik se ho vyhodí v celé Evropě, tak zjistíme kolik hektarů ploch je obděláváno navíc. To jsou tisíce tun paliva, co bychom ušetřili. Tím bychom mohli začít a poměrně brzy.

Ale stanovit si nesmyslné, nereálné cíle znamená, že lidé nám už nebudou věřit. Zkušenost máme již s velkohubou proklamací zrušení skládkování odpadu do roku 2024. Bylo to v roce 2008 a já byl ministrem vlády, která Zeleným ustoupila a schválila to. Ostatní země měly termín 2030. Jak to dopadlo? V roce 2019 jsme tiše změnili termín na rok 2030 jako ostatní a nikdo zatím neví, jak skládkování nahradit spalováním, využitím recyklace apod.

Dnešní den považuji za vítězství rozumu nad slepou zelenou vírou, což nám umožní skutečně něco v ekologii udělat.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.