Curylo (KDU-ČSL): Cenu Jantar za celoživotní dílo získali Štreit a Rottrová

04.03.2019 11:17

Ceny Jantar jsou oceněním pro umělce z Moravskoslezského kraje. Včera (3. 3.) byly předány už podruhé. Celkem 18 sošek si převzali umělci z oblasti hudby, divadla, literatury i výtvarného umění.

Curylo (KDU-ČSL): Cenu Jantar za celoživotní dílo získali Štreit a Rottrová
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Novinkou letošního roku byly dvě ceny za celoživotní dílo, které získali fotograf Jindřich Štreit a zpěvačka Marie Rottrová.

„Bylo pro mě velkou ctí osobně předat Cenu Jantar panu Štreitovi, jeho fotky mají neskutečnou sílu. Ať už se jedná o snímky ze života na venkově nebo naopak z industriálního prostředí, kdy dech beroucím způsobem zachytil těžkou práci v továrnách. Jeho dílo ukazuje život v našem regionu a kromě umělecké hodnoty tak má pro nás i dokumentární význam. Bylo zážitkem sledovat tisícovku hostů v ostravské aule Gong, když pana Štreita odměnila potleskem vestoje. Někdy mohou být standing ovation jen jakýmsi zdvořilostním gestem. Včera ovšem lidé vyjádřili svůj obdiv a respekt s naprostou upřímností. Stejně vřelého potlesku se dočkala i další legenda. Marie Rottrová je jedním z klenotů našeho regionu, a tak je i další cena za celoživotní dílo ve správných rukou,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro kulturu Lukáš Curylo a dodal, že Moravskoslezský kraj za poslední tři roky výrazně navýšil finanční podporu do oblasti kultury: „Nárůst finančních prostředků, které kraj na kulturu dává, je o více než 160 procent. V tomto trendu budeme i nadále pokračovat.“

Držiteli výročních cen za rok 2018 se stali například klavírista Tomáš Kačo, zpívající violoncellistka Dorota Barová, skupiny February a Nedivoč, operní pěvci Josef Klečka a Veronika Holbová či herci Josef Kaluža a Pavla Gajdošíková a další umělci.

V průběhu téměř tříhodinového programu vystoupili významní umělci spjatí s Moravskoslezským krajem. Kromě klavíristů Tomáše Kača a Borise Urbánka také zpěvák Tomáš Klus s dvacetičlenným orchestrem a dětským sborem Permoník, sopranistky Patricia Janečková a Barbora Řeřichová, muzikálové hvězdy Hana Fialová, Juraj Čiernik a Markéta Šnytová a také kapely Nedivoč, February a Ensemble Flair s cimbalistou Janem Rokytou ml.

„Program jsme se snažili koncipovat tak, abychom ukázali, že Moravskoslezský kraj je obrovskou líhní talentů s potenciálem překračovat nejenom hranice regionu, ale i České republiky. Galavečer spojený s oceňováním laureátů je jedinou událostí v roce, kde se stírají hranice mezi různými uměleckými proudy a na jednom jevišti se potkají umělci z širokého spektra žánrů z oblastí divadla, hudby, výtvarného umění i literatury,“ řekl autor projektu Aleš Honus.

LAUREÁTI CENY JANTAR 2018

CENY ZA CELOŽIVOTNÍ DÍLO
JINDŘICH ŠTREIT
MARIE ROTTROVÁ

POPULÁRNÍ HUDBA 2018
INTERPRET ROKU: TOMÁŠ KAČO
INTERPRETKA ROKU: DOROTA BAROVÁ
KAPELA ROKU: FEBRUARY
PÍSEŇ ROKU: NEDIVOČ – FOTKY Z VÝLETU

ARTIFICIÁLNÍ HUDBA 2018
INSTRUMENTALISTA ROKU: DANIEL SKÁLA
HUDEBNÍ TĚLESO ROKU: JANÁČKOVA FILHARMONIE

DIVADLO 2018
BALET/ MUŽI: SERGIO MENDÉZ ROMERO
BALET/ŽENY: SAWA SHIRATSUKI
OPERA/ŽENY: VERONIKA HOLBOVÁ
OPERA/MUŽI: PAVEL KLEČKA
MUZIKÁL/ŽENY: KATEŘINA MARIE FIALOVÁ
MUZIKÁL/MUŽI: JÁN SLEZÁK
ČINOHRA/ŽENY: PAVLA GAJDOŠÍKOVÁ
ČINOHRA/MUŽI: JOSEF KALUŽA

LITERATURA 2018
IRENA ŠŤASTNÁ

VÝTVARNÉ UMĚNÍ 2018
JIŘÍ ŠIGUT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.