Curylo (KDU-ČSL): Kraj se zaměřil na požární ochranu památek

04.10.2018 20:20

Požáry Karnoly a kostela v Gutech vyvolaly diskuzi na téma požární ochrana památek. Moravskoslezský kraj uspořádal pro odbornou veřejnost konferenci, která pomůže lépe chránit památky před ohněm.

Curylo (KDU-ČSL): Kraj se zaměřil na požární ochranu památek
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Cílem konference je propojit principy památkové péče s požadavky na požární ochranu. Kromě přednášek měla celodenní akce i praktickou část. Účastníci konference měli možnost vidět komentovanou ukázku hašení v těžko dostupném areálu Státního zámku Hradec nad Moravicí.

„Památky v Moravskoslezském kraji jsou mnohdy proti vzniku a šíření požáru špatně chráněné. Oslovili jsme proto památkáře, vlastníky a správce památek a Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. Věřím, že jejich odborné diskuze pomohou naše kulturní dědictví lépe chránit. Požár Karnoly i gutského kostela způsobil ztráty nevyčíslitelné hodnoty. Taková neštěstí by se už neměla nikdy opakovat,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který nad konferencí Požární ochrana kulturního dědictví v Moravskoslezském kraji převzal záštitu.

První, teoretickou část konference tvořily příspěvky hasičů a památkářů. Přednášející se zaměřili na technická a organizační opatření, která mohou eliminovat škody na kulturním dědictví. „Podstatná pro nás také byla analýza dosavadní ochrany našich památek. Konference potvrdila důležitou roli požárně bezpečnostních nařízení. Nesmírně zajímavé byly také rozbory požárů krnovské textilky a kostela Božího Těla v Gutech. Musím přiznat, že se mi vrátily všechny ty silné emoce, které jsem při obou neštěstích před pár měsíci prožíval,“ řekl náměstek hejtmana Lukáš Curylo.

Po ukončení teoretické části konference se všichni přesunuli k zámku, kde mohli sledovat praktickou ukázku zásahu hasičského sboru. Velitel cvičení ohlásil požár, vysvětlil činnost systému elektrické požární signalizace a vyhlásil poplach. „Bylo fascinující akci sledovat. Cvičení se zúčastnilo 6 hasičských jednotek, přijelo 9 hasičských vozů a přes tři desítky hasičů.  Všem nám bylo jasné, že jde pouze o simulaci požáru jedné z části Bílého zámku, přesto se nám tajil dech. Součástí cvičení bylo také pátrání po dvou dětech, které se při prohlídce v zámku odpojily od skupinky a ztratily se,“ řekl náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo a dodal: „Doufám, že si oheň svou daň už vybral a další škody na našem kulturním dědictví už nenapáchá.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice