Curylo (KDU-ČSL): Z beskydského Radegasta se stala filmová hvězda

21.10.2022 14:32

Moravskoslezský kraj podpořil novou českou pohádku

Curylo (KDU-ČSL): Z beskydského Radegasta se stala filmová hvězda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo KDU-ČSL

Jednou z postav nové pohádky Největší dar je i bůh Radegast, ve filmu se dokonce originální socha Radegasta objeví. Pohádkový příběh je o sporu slovanských bohů, kdy Morena odmítá předat žezlo Vesně a snaží se nastolit nekonečnou krutou zimu. Část pohádky se natáčela v Moravskoslezských Beskydech, filmaře 400 tisíci korunami podpořil také Moravskoslezský kraj. 

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32329 lidí

Nová filmová pohádka Největší dar bude mít v českých kinech premiéru letos 1. prosince.  Vypráví příběh z dávných dob, kdy spolu žili bohové a smrtelníci v dokonalé harmonii. Tu narušila mocichtivá bohyně zimy Morena, jejímu řádění nakonec bohové i smrtelníci společnými silami zabrání. „Jsem moc rád, že si náš kraj filmaři stále častěji vybírají. Krásná příroda Beskyd nabízí zajímavé lokace i atmosféru. Ve traileru jsem zahlédl vtipný okamžik, kdy bůh Radegast pod svou sochou komentuje, jak se se socha tváří. Radegasta hraje Pavel Nový a já se na jeho podání moc těším. V pohádce se objeví i Bolek Polívka a jeho dcera Kamila, Jiří Dvořák, Petr Čtvrtníček, Chantal Poullain a další skvělí herci,“ prozradil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo s tím, že filmaři opět spolupracovali s Moravskoslezskou filmovou kanceláří, která jim vytipovala lokace pro natáčení a propojovala je s obcemi a místními podniky.

Film vznikl pod taktovkou režisérského dua Daria Hrubá a Marta Gerlíková Santovjáková. „Je to doslova a do písmene božská pohádka a my doufáme, že děti ji ohodnotí jako „fakt boží“,“ doufá režisérka Marta Gerlíková Santovjáková. Hudbu k filmu složil David Stypka, držitel několika Andělů, ale také moravskoslezské ceny Jantar.

Film vznikl v produkci společnosti Wallachia, koproducentem je IS Produkce, jedním z partnerů filmu je také Moravskoslezský kraj. Moravskoslezský kraj zintenzivnil podporu audiovizuální tvorby v roce 2019, kdy poprvé vyhlásil dotační titul pro produkce, které si pro natáčení vybraly místa v regionu. Od té doby již filmařům rozdělil více než 10 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.