Curylo (KDU-ČSL): Začíná stavba nového technického muzea Tatry v Kopřivnici

30.07.2019 10:46

Moravskoslezský kraj v pondělí 29. července 2019 předal společnosti Morys s.r.o. halu bývalé slévárny v Kopřivnici.

Curylo (KDU-ČSL): Začíná stavba nového technického muzea Tatry v Kopřivnici
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Stavbaři starou budovu zrekonstruují, vznikne tu nové technické muzeum automobilů Tatra. První návštěvníky by i přes opakovaný tendr na zhotovitele mělo nové muzeum přivítat za necelé dva roky.

První výběrové řízení na zhotovitele nového technického muzea automobilů Tatra musel Moravskoslezský kraj zrušit proto, že nabídky firem byly vyšší, než suma, kterou kraj za pomoci evropských fondů mohl zaplatit.

„Do druhého kola se podařilo vyjednat zrušení finančního stropu 124 milionů korun, který byl podmínkou pro přiznání evropské dotace. Takže náklady na projekt mohou nově dosáhnout maximálně 172 milionů korun včetně nákladů na expozici, z toho téměř 111 milionů půjde z evropských peněz. Zbytek zaplatí kraj ze svého rozpočtu,“ uvedl náměstek hejtmana pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania. Dodal, že kvůli opakování veřejné zakázky na zhotovitele bylo nutné nově sladit postup prací. „I přesto zřejmě vše stihneme podle původních předpokladů. Hotovo bychom mohli mít příští rok na podzim. První návštěvníky bychom rádi přivítali v sezóně 2021,“ řekl náměstek hejtmana Jaroslav Kania.

Nové muzeum automobilů Tatra vznikne jako pobočka Muzea Novojičínska, které je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje a bude ho také provozovat. Společnost Tatra Trucks a.s. darovala pro vybudování muzea pozemek s halou bývalé slévárny. Tato hala v industriálním stylu se nyní musí zrekonstruovat a připravit pro potřeby kulturního zařízení. Město Kopřivnice se zavázalo kolem budovy muzea vybudovat potřebná parkoviště, příjezdové cesty a zelené plochy. Při sestavování expozice nového muzea se také počítá s těsnou spoluprací a koordinací se stávajícím Technickým muzeem Tatra. Před novým muzeem bude také vybudována stálá expozice legendárního motorového vlaku Slovenské strely, jejíž celkovou renovaci souběžně s výstavbou muzea zajišťuje automobilka Tatra. Automobilka také přidá do nových expozic muzea sbírku unikátních vozidel, pro něž chyběly výstavní prostory.

„V současnosti finalizujeme návrh expozice nového muzea. Ta se zaměří především na nákladní vozy značky Tatra. Cílem je vytvoření moderního muzea automobilů Tatra, důstojné expozice Slovenské strely a podpůrného zázemí pro návštěvníky kulturního zařízení, restaurace, dostatečné parkovací plochy. Zlepšit péči o technické památky a zachovat je pro budoucí generace,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.