Cvalín (KSČM): Všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější

15.02.2014 18:00

V pátek se setkal papež František s českými biskupy. Papež vyzval, aby bylo církvím vráceno, co jim bylo ukradeno. Kardinál Dominik Duka se tetelí blahem a přemýšlí o tom, co bude dělat s tolika miliardami od státu, které církvi nenáleží.

Cvalín (KSČM): Všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do kostela, ilustrační foto.

Pane Františku, kde jsou vaše slova o tom, že církev má být chudá? Kde jsou ta vaše slova o skromnosti církve? Představitelé české církve pořád žijí v jakési iluzi, že církevní restituce odstraní majetkové křivdy z minulosti. Ale není tomu tak. Církevní restituce vytváří majetkové křivdy součastnosti a budoucnosti. Pokud někdo zastává tézi, že co bylo ukradeno, musí být vráceno, tak v tom případě by bylo dobré, aby Nečasova vláda vrátila občanům republiky to, co jim ukradla. A nejen Nečasova vláda. Je to spravedlivé? Podle Ústavy České republiky jsou si všichni  před zákonem rovni. Ale asi je to jen obyčejná fráze. V České republice to funguje tak, že papírově jsme si všichni rovni, ale někdo si je rovnější. V tomto případě je to církev.

Není možné, aby Benediktinský klášter bez mnichů požadoval v restitucích 529 pozemků!! Dále nesmíme akceptovat, že církve požádaly Národní galerii o cca 500 uměleckých děl. A je ještě více nemorálních a neetických požadavků různých církví. Říkám si, co se to stalo s Českou republikou? V jaké době to žijeme, že církev chce opět majetky a finance?

Ještě jedna poznámka. Pokud církev hystericky křičí o tom, že to, co bylo ukradeno, musí být vráceno, tak v tom případě, ať katolická církev vrátí majetek, který dříve patřil jejím ovečkám. Dále ať církev vrátí majetek, co si za dlouhá staletí nakradla a také ať vrátí majetek, který si nakradla křižáckým tažením. Co myslíte? Myslím, že by to bylo spravedlivé.

Věřím tomu, že kardinál Dominik Duka po setkání s papežem je tzv. na koni. Pan Duka si myslí, že vyhrál. Ale uvidíme, jak to nakonec vše skončí. Kardinál Dominik Duka je muž, který miluje dnešní tvrdý druh kapitalismu. A každý den nám to dává okázale najevo. Kardinál Dominik Duka nežije ve skromnosti a pokoře. Ale žije. Spokojeně.

Petr Cvalín

  • BPP
  • https://www.facebook.com/petr.cvalin.58/
  • mimo zastupitelskou funkci

reklama

autor: KSČM

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.