Czernin (TOP 09): Senát nesmí schválit Gerlocha ústavním soudcem

06.02.2019 13:27

Senátor a místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin považuje za nepřijatelné, aby se soudcem Ústavního soudu stal profesor Aleš Gerloch, kterého do této funkce navrhuje prezident Miloš Zeman. Vyzývá proto ostatní senátory, aby nepodpořili profesora Gerlocha, a prezident tak musel předložit jinou nominaci.

Czernin (TOP 09): Senát nesmí schválit Gerlocha ústavním soudcem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

„Všichni jsme svědky toho, že se Kancelář prezidenta republiky snaží ovlivňovat soudce. Vytváří se tak atmosféra, která klade zvýšené nároky na jejich morální integritu. A právě proto bychom měli být u jmenování Ústavních soudců velmi obezřetní. Po minulých zkušenostech si nejsem jistý, jestli by pan profesor Gerloch pod tlakem obstál,“ říká místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Aleš Gerloch v minulosti poskytoval prezidentovi právní analýzy v kontroverzních kauzách. Na základě Gerlochových analýz argumentoval prezident Zeman, že jeho předvolební výjezdy do krajů nejsou kampaň, že nemusí jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho nebo že je nezákonné vydat do USA ruského hackera Nikulina.

„Profesor Gerloch je ideální advokát, už jsme se mnohokrát přesvědčili, že obhájí prezidentovi prakticky cokoli. Pro výkon funkce ústavního soudce to však nepovažuji za nejlepší předpoklad, soudce musí mít smysl pro spravedlnost a prosazovat ji i proti tlaku politiků. Tím se liší dobrý soudce od dobrého advokáta. Proto pana Gerlocha při volbě nepodpořím a vyzývám k tomu i ostatní senátory. Jde o klíčovou věc, jde o nezávislost Ústavního soudu a Senát jako pojistka demokracie má teď zásadní roli,“ uvádí senátor Czernin.

Neschválení profesora Gerlocha podporuje i další senátor za TOP 09 Herbert Pavera. Senátor Tomáš Czernin oslovuje postupně v této záležitosti všechny senátorské kluby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…