Daubner: Pirátská strana je dnes jiná, než když jsem do ní vstupoval

30.11.2021 14:25 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k vystoupení z Pirátské strany

Daubner: Pirátská strana je dnes jiná, než když jsem do ní vstupoval
Foto: Piráti
Popisek: Petr Daubner

K dnešnímu dni jsem vystoupil z Pirátské strany. Pirátem jsem byl čtyři roky. Co mě k tomuto rozhodnutí vedlo?

Mám pocit, že Pirátská strana je dnes jiná, než když jsem do ní vstupoval. Tehdy, v roce 2017, jsem měl pocit, že je to liberální středová strana. Líbilo se mi, že se klade důraz na transparentnost, na jasná pravidla, kterými by se všichni politici měli řídit a kterými bychom se měli řídit i my, Piráti. U Pirátů byli lidé pravicově i levicově zaměření. Názory členů byly někdy dost odlišné, ale na mě pozitivně zapůsobila právě ta "jednota v různosti". Čestnost a upřímnost v jednání pro mě byla víc než nějaká vytříbená ideologie.

Jenže minimálně poslední rok, spíše déle, se klima u Pirátů hodně změnilo. Uvnitř strany začali být mnohem více slyšet ukřičení extrémní levičáci (kteří se bůhví proč označují jako progresivisté). Principy, které pro Piráty vždy platily (například nekumulace funkcí), najednou už neplatí, i když je máme v našich vnitřních pravidlech, respektive platí jen pro někoho. Čím dále více se rozmáhá manipulace a někteří vysoce postavení Piráti vysloveně lžou. Vedení strany téměř vůbec nekomunikuje s členskou základnou, protože se bojí skládat účty z volebního superdebaklu, za který je samo nejvíce odpovědné. Způsob, jakým jednali čelní představitelé o našem vládním angažmá, byl také tristní. Najednou ale nikdo za nic nenese odpovědnost. Ani za zpackanou koalici s hnutím STAN, za příšernou volební kampaň. Ani slovo o volebním neúspěchu. Důležitá jsou jenom korýtka pro některé vyvolené, principy už nás najednou nezajímají.

Už mě nebavilo pořád dokola přesvědčovat svoje okolí, že by mělo volit Piráty. Já sám jsem v říjnu do Sněmovny volil koalici Pirátů a STANu s dost velkým sebezapřením. Ale už se nemůžu se současným směřováním strany ztotožnit. Tak jsem ze strany vystoupil.

A ihned jsem se dozvěděl, že jsem renegát. Trochu pochybuji, že někteří Piráti vědí, co to slovo doopravdy znamená a v jakém kontextu se používá. "Renegátem" byl třeba jistý Rudolf Slánský a dopadl velmi nedobře. Ale na druhou stranu existují i renegáti veskrze sympatičtí, třeba Reno Raines za slavného amerického seriálu. Takže nakonec není tak zle, mohl jsem to schytat i hůře. Jsem zkrátka psanec a odpadlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…