David (SPD): Co bychom neudělali pro Evropu bez emisí, že…

31.07.2023 18:09 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k požáru lodního nákladu elektromobilů v Nizozemsku

David (SPD): Co bychom neudělali pro Evropu bez emisí, že…
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan David

Elektroauta hoří už několik dní a následky jsou fatální. Co bychom ale neudělali pro Evropu bez emisí, že… „Nákladní loď „Fremantle Highway“ u pobřeží Severního moře v Nizozemsku už několik dní hoří. Na palubě je nejen 500 elektromobilů, ale také 1,6 milionu litrů těžkého topného oleje a 200 000 litrů lodní nafty. Celému regionu hrozí ekologická katastrofa.

Záchranné síly v současné době bojují, aby zajistily, že se obrovská nákladní loď nepřevrhne a bude moci být dopravena do kotviště u pobřeží Severního moře v Nizozemsku, na hranici s Německem. Přepravní společnost, provozující loď, úřadům původně ohlásila, že „Fremantle Highway“ bude přepravovat 15 elektrických aut. Až při zásahu na palubě záchranáři zjistili, že z celkem 3783 aut na palubě jich je elektrických více než 500. Což podle mluvčího záchranářů velmi ztěžuje uhašení plamenů na palubě.

Po ohledání hořící lodi pobřežní stráž zjistila, že „Fremantle Highway“ je plovoucí ekologickou bombou, uvnitř lodi je 1,6 milionu litrů těžkého oleje a 200 000 litrů lodní nafty. Pokud by se nákladní loď potopila, všechno může vytéct do moře. Budou znečištěny stovky kilometrů pobřeží a hrozí úhyn ptáků a ryb.

Loď, která už několik dní hoří, byla na cestě z Brém do Singapuru, ale stále se nachází na severu ostrova Terschelling poblíž dvou rušných lodních tras. Z bezpečnostních důvodů byla prý proto odtažena na východ, na 16 kilometrů vzdálený ostrov Schiermonnikoog. Přestože je obrovská loď prý stabilní, stále existují obavy, že by se mohla rozpadnout nebo převrátit.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Zprávu o lodním požáru Středoevropanům přenesl rakouský Exxpress. A přidal příklad „ekologické“ dopravy zkapalněného plynu, který má nahradit ten fuj ruský. „Zelená politika“ je obzvláště náchylná k objednávkám přepravy na obrovských lodích.

Například rakouská ministryně pro klima a energetiku Leonore Gewesslerová (Zelení) byla také přistižena, že nechala najmout jednu z těchto nákladních lodí, poháněných těžkou ropou, na spornou operaci: Supertanker, který má v zimě 2023/2024 přepravit do Rakouska kolem 150 000 metrů krychlových kapalného plynu (LNG) z pouštního emirátu Abu Dhabi. K dodávce do Rakouska spotřebuje více než 1 050 000 litrů těžkého topného oleje na svou nejméně 7422 kilometrů dlouhou cestu do evropského terminálu, a vyrobí tak kolem 2800 tun CO2.

To je docela dobrý příklad grýndýlu v praxi: Pro přepravu e-aut do Singapuru nebo podivné nákupy LNG se spaluje těžký topný olej v absurdně velkém množství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…