David (SPD): Evropská komise chce prodloužit neomezený dovoz jedovatého obilí z Ukrajiny

15.04.2023 12:06 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prodloužení preferenčního režimu dovozu ukrajinských zrnin bez kontroly bezpečnosti

David (SPD): Evropská komise chce prodloužit neomezený dovoz jedovatého obilí z Ukrajiny
Foto: archiv
Popisek: MUDr. Ivan David, český psychiatr. Za politické hnutí SPD byl zvolen poslancem Evropského parlamentu

Opět se ukázalo, že Evropská komise je naprosto nestoudná. Během probíhající aféry s rozsáhlými dovozy jedovatého obilí z Ukrajiny nám komisaři předložili návrh na prodloužení preferenčního režimu dovozu ukrajinských zrnin. Preferenční režim znamená, že z dovožených zemědělských produktů by nemělo být placeno žádné clo, jejich dovoz by měl být z hlediska množství zcela neomezený. Ale hlavně by i nadále neměly být dovážené komodity na hranicích kontrolovány, zda splňují požadavky práva EU na bezpečnost potravin.

O aféře, která už stála vládní křeslo polského ministra zemědělství, jsem psal minulý týden. Dovolím si připomenout, že v rámci preferenčního režimu, schváleného v roce 2021, bylo loni na společný trh EU dovezeno mnoho milionů tun obilí. Zásilky měly podle dohody OSN pokračovat do dalších zemí, ale zůstaly na území EU. Při kontrolách, které letos provedly inspekční orgány v Maďarsku a Polsku bylo zjištěno, že většina dovezené pšenice a kukuřice, stejně jako mouka a olej z nich vyrobené, porušují pravidla stanovená právem EU pro bezpečnost potravin. Letos dorazily z Ukrajiny další vlaky plné jedovatého obilí, které bylo při dovozu deklarováno za dumpingové ceny cca 1.000,- Kč/t, což je asi 1 nákladů na pěstování pšenice podle bezpečnostních pravidel stanovených zemědělským právem EU.

Maďarsko napřed několik vlaků s jedovatým obilím vrátilo zpět. Letos však byly v kontrolovaných vzorcích naměřeny takové koncentrace jedů, že zadržené obilí muselo být spáleno v elektrárenských kotlích vybavených fluidním spalováním.

Většina zemědělské půdy na Ukrajině byla během vlády prezidenta Vladimíra Zelenského (na obr s předsedkyní Komise) prodána nadnárodním společnostem jako Bayer -Monsanto. Ukrajinský právní řád na rozdíl od práva EU nezakazuje pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO) pro výrobu potravin a krmiv. A to a ni v případě, kdy GMO je vyvinuto tak, aby rostlina přežila obrovské množství postřiků, čím se fakticky stává nosičem jedů do těla konzumentů výrobků z nich vyrobených.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30016 lidí

Ukrajinské právo nemá omezeny ani množství a koncentrace postřiků, které jsou při pěstování zemědělských plodiny používány. Velký problém s preferenčně dováženým obilím představuje fakt, že na Ukrajině je zemědělství doslova drancováno. Nikdo tam neinvestoval do modernizace sil ke skladování zrní, z nich většina je ještě z dob SSSR. Kvůli neexistujícím nebo nefunkčním klimatizačním systémům velké množství zrnin zplesnivělo. Plísně mouku z takového obilí zamořily toxiny.

V roce 2021, když jsme v Zemědělském výboru Evropského parlamentu AGRI jednali o preferenčním režimu poprvé, jsem na tyto problémy v ukrajinském zemědělství kolegy upozornil. Konfrontoval jsem je i s informacemi o faktické nefunkčnosti ukrajinských kontrolních orgánů, které jsou paralyzované korupcí. Tehdy jsem byl probruselskou většinou výboru přehlasován. Německý předseda výboru Norbert Lins (CDU), na mé námitky reagoval pouze větou, že europoslaci si návrh na povolení neomezeného a nekontrolovaného dovozu nemohou dovolit odmítnout.

Probíhající aféra, během níž byla jedovatá mouka z ukrajinského obilí zajištěna i v německých supermarketech, přispěla ke změně názoru. Včera jsme v rámci porady koordinátorů AGRI při hlasování per rollam odmítli požadavek Evropské komise, aby výbor bez projednání souhlasil s prodloužením preferenčního režimu pro ukrajinskou produkci. Výbor se tedy návrhem na prodloužení dovozů, které způsobily mnoha zemědělcům a potravinářům velké problémy, bude zabývat znovu na řádném zasedání, včetně veřejného hlasování. O výsledku Vás samozřejmě budu informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na Slovensku,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVl.P. , 15.04.2023 17:12:37
Maďarsku i v Polsku se ozvali, jen u nás je ticho. Patrně se už peče chleba......

|  5 |  0

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…