Davis (Zelení): Lepší pozdě nežli později, změnu klimatu musíme aktivně řešit

01.12.2023 23:08 | Ze sítí

Informace na veřejném facebookovém profilu strany ke konferenci OSN o klimatu

Davis (Zelení): Lepší pozdě nežli později, změnu klimatu musíme aktivně řešit
Foto: Strana zelených
Popisek: Magdalena Davis na zahájení předvolební kampaně v Brně

Spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis dorazila na COP28, dvacátou osmou konferenci OSN o klimatu. Jako Vedoucí klimatických programů organizace Člověk v tísni tu má jasnou roli. Schválně si přečtěte proč.

Je tak trochu na hlavu postavené, že se letošní COP odehrává v Dubaji. Spojené Arabské Emiráty jsou 7. nejvýznamnějším producentem ropy. A právě proto je tak zásadní se i přes všechny výhrady vůči pořadateli klimatické konference zúčastnit. Na konferenci je registrovaných více než 600 (!) lobbistů fosilního průmyslu.

Mimochodem o čtvrtinu více než na loňském COP27 v Egyptě. Jejich hlavním úkolem bude naředit opatření na ochranu klimatu tak, aby ochránili zájmy plynoucí ze spalování fosilních paliv. A úkolem ostatních účastníků proto bude, aby se tak nestalo.

Kromě mezinárodního rozměru konference nás pochopitelně zajímá i postoj Česka. Sám premiér je členem jedné z nejvíce klima-skeptických politických stran v Česku. Budeme sledovat, zda premiér Fiala zareaguje na výzvu neziskových organizací, aby oznámil zdvojnásobení příspěvku na ochranu klimatu za Českou republiku.

„Dopady klimatické změny na životy Čechů a Češek jsou dnes již hmatatelné, a nemluvím jen o suchu nebo nepředvídatelném počasí, ale i o narůstajícím riziku globální migrace ze zemí, ve kterých klimatická změna ničí lidem živobytí. Současná vláda ale prostě neumí (nebo nechce) vysvětlovat lidem, proč je pro ně téma ochrany klimatu důležité a jak lze jeho současné výzvy přetvořit do příležitostí pro celou společnost,“ dodává Magdalena Davis.

Lepší pozdě nežli později. Změnu klimatu musíme aktivně řešit. Je absurdní, že se stále mnohdy diskutuje o tom, zda se nás klimatická změna vůbec týká a jak je toto téma vážné. A je do nebe volající, jak málo se jí česká politická scéna věnuje. Asi nemusíme připomínat, že pro nás je to priorita.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Migrace, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSidneyfoster , 02.12.2023 3:36:56
není klimatická ale ekonomická. Jinak by se Afričané necpali do Švédska. A když jim dáte prachy, tak půjdou i na Špicberky.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.