Decroix (ODS): 100 dní vlády máme za sebou

27.03.2022 20:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém k prvním 100 dnům vlády.

Decroix (ODS): 100 dní vlády máme za sebou
Foto: Archiv Evy Decroix
Popisek: Eva Decroix

100 dní vlády máme za sebou a je čas se podívat na deset hlavních bodů, které se vládě podařily

1. Zbyněk Stanjura s lidmi na ministerstvu financí proškrtal proinflační rozpočet minulé vlády, který podstatně zadlužoval naší zemi.

2. Vláda zmrazila platy ústavních činitelů, snížila počet úřednických míst a navýšila peníze důchodcům, platy zdravotníkům a učitelům.

3. V boji proti vysokým cenám energií zavedla jak plošná opatření typu zrušení přimíchávání biosložky do pohonných hmot, tak adresná, která mají pomoci těm, co to nejvíce potřebují. Například příspěvek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc nebo rozšíření programu Záruka.

4. V rámci pandemie se vláda chovala předvídatelně a systematicky. Zrušila plánované povinné očkování a testování bylo propláceno. Omezování podnikatelů jsme zastavili a začali proplácet kompenzace za uzavírání minulou vládou.

5. Připravilo se kompletní zrušení EET, které vláda schválila.

6. Česká vláda se hned na začátku konfliktu hrdě postavila za Ukrajinu. Pomáhá jak dodávkou humanitární pomocí, tak dodávkou zbraní, vojenské techniky a dalšího potřebného materiálu. Petr Fiala svou cestou na Ukrajinu ukázal pevný a hodnotový postoj, na který jsme hrdý.

7. Na konflikt na Ukrajině vláda zareagovala aktivně a koncepčně. Aktivně řeší i uprchlickou vlnu, zákony, které napomohou rychlejšímu začlenění ukrajinských uprchlíků, včetně zaměstnání a bydlení. V této souvislosti nezapomněla ani na naše občany, kteří vyjádřili solidaritu s Ukrajinci jak formou darů, tak možností ubytování. Dary si budou moci odečíst do určité výše od základu daně a za ubytování dostanou solidární příspěvek.

8. Řeší surovinovou, energetickou a kybernetickou bezpečnost. Spustila tendr na stavbu nového bloku Dukovan a schválila navýšení povinných rezerv v plynových zásobnících.

9. České předsednictví v Radě EU se intenzivně připravuje. Došlo také k navýšení financí o 400 milionů.

10.  Vládě se ve spolupráci s poslaneckou sněmovnou podařilo zabránit kolapsu stavebního řízení, ročním odložením vzniku vznik krajských centrálních stavebních úřadů. Zároveň s tím se připravuje kompletní novela, která stavební řízení urychlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Čučkař generálmajorem

17:17 Štěpánek (Trikolora): Čučkař generálmajorem

Zatímco prezident Zeman vrchního čučkaře Michala Koudelku do generálské hodnosti opakovaně vůbec nej…