Decroix (ODS): Lidé, kteří jsou nespravedlivě věznění

16.12.2021 19:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k nespravedlivě vězněným.

Decroix (ODS): Lidé, kteří jsou nespravedlivě věznění
Foto: Archiv Evy Decroix
Popisek: Eva Decroix

Pro mě nejen jako pro právničku, političku, ale především jako pro člověka je hodnota lidských práv, ale s ní bohužel i spojené bezpráví, jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla jak právům, tak politice věnovat. Proto jsem se i letos zapojila do akce Maraton psaní dopisů od Amnesty International. A jsem ráda, že se mi do toho podařilo zapojit i kolegy z našeho poslaneckého klubu, kterým moc děkuji za jejich širokou podporu! 

Vybrala jsem 3 příběhy. Lidé, kteří jsou nespravedlivě věznění, ve vězení mučení a jsou jim odpírána základní lidská práva. Ráda bych vám je představila a zároveň vás požádala o zapojení do této akce.  Z minulosti víme, že to není zbytečná aktivita, že to může pomoct k propuštění těchto lidí, nebo alespoň zlepšení jejich podmínek ve vězení.

Mikita Zalatarou je v současnou chvíli asi jeden z nejmladších politických vězňů na celém světě. Když se loni konaly demonstrace proti zfalšovaným volbám v Bělorusku, tak tehdy 16letý Mikita šel na sraz s kamarádem. Poblíž se konala demonstrace a po zásahu policie demonstrující začali utíkat, což poradili i jemu. A on poslechl. Přijde vám naprosto absurdní, že by za toto mohl být někdo odsouzen? Bohužel se tak stalo a Mikita sedí v nápravné kolonii pro mladistvé, kde si odpykává trest 5 let odnětí svobody. Je teď dokonce umístěn na samotce a nemá dovoleno přijímat návštěvy.

Mohamed Baker je advokát z Egypta, který hájil lidská práva. Hájil klienty, které ostatní advokáti odmítali hájit, političtí vězni tam totiž nemají nárok na právníka. Už od roku 2019, kde je podrobován mučení – odpírají mu spánek, matraci, ale i teplou vodu, nemůže se stýkat ani se svou rodinou. A to bez toho, aniž by byl postaven před soud a možnosti se hájit. Byl přitom falešně obviněn z terorismu.

Čang Čan je jedna z odvážných novinářek, která se při začátku pandemie rozhodla cestovat do epicentra ve Wu-chanu a pravdivě informovat o tom, co se tam ve skutečnosti děje. Tato novinářka a dříve i právnička často mluvila o cenzuře, která v Číně existuje. Krátce poté byla na 4 roky poslána do vězení, kde začala držet protestní hladovku. Její zdravotní stav se zhoršil natolik, že k soudu musela být dopravena na vozíčku, letos v červenci pak byla v kritickém stavu hospitalizována. K jejímu propuštění už vyzvaly USA, EU a Velká Británie.

Ještě jednou prosím, zapojte se také. Více informací a další příběhy naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii