Decroix (ODS): Nová bezpečnostní strategie je s ohledem na ukončení míru v Evropě nutná

10.06.2023 22:01 | Tisková zpráva

Vláda pracuje na nové bezpečnostní strategii, a to nejen s ohledem na definitivní ukončení míru v Evropě, které způsobilo Rusko svou agresí na Ukrajině. U jednoho stolu se během panelové diskuse ve Sněmovně sešli politici i odborníci z dotčených ministerstev.

Decroix (ODS): Nová bezpečnostní strategie je s ohledem na ukončení míru v Evropě nutná
Foto: Archiv Evy Decroix
Popisek: Eva Decroix

Politici i odborníci z dotčených ministerstev se sešli k debatě o významu i přínosu připravované strategie, a také k otázkám, jak se promítne do dalších strategických dokumentů, pro Českou republiku nezbytných a důležitých. Bezpečnostní strategie bude reflektovat novou geopolitickou realitu a zveřejnění bude předcházet schválení vlády.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29717 lidí

„Vladimír Putin ani Rusko si dnes nepřeje stabilní Českou republiku, ve které vládne řád. Přeje si pravý opak – chaos plný dezinformací i rozdělené společnosti. Česká republika se v posledních letech výrazně proměnila. Naše země musí být připravena odolávat působení nepřátel v nejrůznějších oblastech, jakou je například kybernetika nebo ekonomika. Nová vládní bezpečnostní strategie se nesmí stát jen dalším dokumentem, který se dá do šuplíku, ale měla by sloužit jako praktický návod, jak rozumět proměnám v rovnováze moci. To jsem dnes zdůraznila na semináři ve Sněmovně,“ řekla Eva Decroix, první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS.

„Bezpečnost Česka není zadarmo, je potřeba do ní investovat. I proto připravujeme novou Bezpečnostní strategii, jak jsme se zavázali v programovém prohlášení vlády. Její hlavní pilíře právě představujeme na semináři v Poslanecké sněmovně. Nová Bezpečnostní strategie pomůže porozumět hrozbám v současné turbulentní době, jejich provázanosti a vlivu na naši bezpečnost. Jsme svědky války proti Ukrajině, mocenského vzestupu Číny nebo sílícího vlivu dezinformací,“ sdělil Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí.

Seminář Bezpečnostní situace se uskutečnil pod záštitou ministra zahraničních věcí Jana Lipavského, první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Evy Decroix a sněmovního zahraničního výboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…