Decroix (ODS): Práce s rodinou má být vždy základem opatrovnické justice

24.08.2023 11:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rodinnému právu.

Decroix (ODS): Práce s rodinou má být vždy základem opatrovnické justice
Foto: Archiv Evy Decroix
Popisek: Eva Decroix

Úplně nejhorší pocit nespravedlnosti, který pamatuji z advokátní praxe, se týkal právě případů, kdy jednomu z rodičů bylo druhým bráněno dlouhodobě ve styku s dítětem. Ta bezmoc rodiče nemoct vidět své dítě, nedostávat o něm žádné informace, je strašná. Všechny tyto případy mne poznamenaly. Možná se v nich i někteří klienti dodnes poznají. Pamatuji si je všechny.

Vždy je složité hledat, co je příčina a co je následek, ale nelze tolerovat, aby jeden z rodičů beztrestně porušoval rozsudek.  A čas v případě dětí běží neúprosně, proto je třeba jednat rychle.

V návrhu zákona chceme těmto situacím předejít včasnou a férovou stabilizací poměrů v rodině, tedy předejít tomu, aby se jeden z rodičů dětem vzdálil a vztahy se narušily.

Proto zavádíme prozatímní opatření.

Současně ale rozšiřujeme právní nástroje, které může soud použít, pokud je nepředávání dítěte bezdůvodné a je nutná reakce. Proto zavádíme

  • citelnější pokuty, které lze následně využít na potřeby dětí a to i ty budoucí
  • možnost nařídit náhradní styk za ten promarněný
  • povinnost uhradit náklady vynaložené marně na styk, který neproběhl.

Těmito opatřeními se snažíme předcházet a snad i zcela vyloučit nešťastné případy umisťování děti do diagnostických ústavů v důsledku sporů rodičů. Toto musí být vždy až opatření in ultima, zatímco dnes často svědčí spíše o absenci včasného zásahu a odpovídající práce s rodinou.

Současně podotýkám, že i nadále platí povinnost soudu zjištovat citlivě, zda dochází k nerespektování rozsudku úmyslně a bezdůvodně nebo došlo k nějaké změně okolností v rodině, která by odůvodňovala změnu rozhodnutí. Práce s rodinou má být vždy základem opatrovnické justice. Protože ve středu zájmu je vždy dítě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…