Decroix (ODS): Ruští a běloruští sportovci by se neměli účastnit LOH 2024

17.02.2023 4:33 | Komentář

Mírová role sportu nemůže převážit fakt, že ukrajinští sportovci umírají ve válce rozpoutané Ruskou federací.

Decroix (ODS): Ruští a běloruští sportovci by se neměli účastnit LOH 2024
Foto: Archiv Evy Decroix
Popisek: Eva Decroix

Podvýbor pro podporu demokracie a lidských práv v zahraničí vyjádřil nesouhlas s účastí ruských a běloruských sportovců na Letních olympijských hrách v Paříži v roce 2024. 

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20113 lidí

„Je potřeba připomenout památku více než dvou set ukrajinských vrcholových sportovců, kteří zahynuli v brutální válce, kterou již jeden rok vede Ruská federace s podporou Běloruska na Ukrajině. Podvýbor zahraničního výboru doporučil Mezinárodnímu olympijskému výboru zachovat principy vyplývající z již přijatých sankcí a včas připravit vhodná a efektivní opatření, která by zabránila účasti oběma státům na Letních olympijských hrách v Paříži v roce 2024,” uvedla poslankyně a členka zahraničního výboru Eva Decroix.

„Chtěla bych upozornit, že vojenská agrese Ruska vůči Ukrajině, provedena za podpory Běloruska, představuje nejenom přímé ohrožení světového míru a stability současného mezinárodního uspořádání, ale je flagrantním porušením zásad mezinárodního práva tak, jak jsou ukotveny v Chartě OSN. Kromě toho jsou ruské a běloruské kroky v přímém rozporu s myšlenkami zachování a rozvoje lidské důstojnosti, upevnění lidských práv a solidarity, jak je zmiňují fundamentální principy olympionismu v bodech 1, 2 a 4, publikované v Olympijské chartě,” komentuje dále usnesení Eva Decroix.

„Jsem ráda, že podvýbor podpořil stanovisko Českého olympijského výboru ohledně sankcí vůči Ruské federaci a Bělorusku, dle kterých ruští a běloruští sportovci na LOH v roce 2024 startovat nemohou. Zdůrazňuji, že ač jsem si dobře vědoma mírové role sportu, který dokáže spojovat, nelze zapomenout na to, že to byla právě Ruská federace, v důsledku jejíž vojenské agrese vůči Ukrajině se nebudou moci mnozí ukrajinští sportovci Letních olympijských her v Paříži v roce 2024 účastnit, a proto za této mimořádné situace nemůže argument o mírovém poslání sportu jako zdůvodnění pro případnou účast ruských a běloruským sportovců obstát,” doplnila Eva Decroix.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Sociální demokracie nedovolí omezování zdravotní péče

7:02 Ostrá (SOCDEM): Sociální demokracie nedovolí omezování zdravotní péče

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.