Derner (KDU-ČSL): Královéhradecký kraj bude podporovat rodiny i v letošním roce

06.02.2019 4:33

Radní odsouhlasili Realizační plán Koncepce rodinné politiky Královéhradeckého kraje pro rok 2019. Její součástí jsou například slevový systém pro rodiny i seniory či podpora propagace všech forem náhradní rodinné péče.

Derner (KDU-ČSL): Královéhradecký kraj bude podporovat rodiny i v letošním roce
Foto: derner.cz
Popisek: Vladimír Derner

„Realizační plán pro rok 2019 obsahuje devět cílů, které různými způsoby podporují rodiny s dětmi a motivují bezdětné páry, aby spolu rodinu založily. Jedním z cílů je například snaha kraje ulehčit rodinné rozpočty a podpora dostupnosti služeb či zboží a podpora společného trávení volného času. Proto i v roce 2019 bude kraj zajišťovat například fungování a rozšiřování slevového systému Rodinné pasy,“ uvedl náměstek pro sociální věci Vladimír Derner.

Koordinátorem naplňování opatření jednotlivých aktivit Realizačního plánu Koncepce rodinné politiky Královéhradeckého kraje 2017–2020 pro rok 2019 je Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Pro rok 2019 je k podpoře prorodinných aktivit a služeb pro rodinu vyčleněno v rozpočtu kraje téměř 8,4 milionu korun.

Projekt Rodinné pasy je určen pro rodiny (i neúplné  či samoživitele) s alespoň jedním dítětem mladším 18 let a trvale žijící v Královéhradeckém kraji. Registrace i slevová karta pro rodinu je zdarma. Zájemci o Rodinné pasy mohou využívat slevy z oblasti kultury a sportu, při nákupech oděvů, či elektroniky, nebo získají slevu v restauracích a ubytovacích zařízeních. 

„Největší slevy jsou nabízeny v oblasti volnočasových aktivit. U poskytovatelů, kteří jsou příspěvkovými organizacemi Královéhradeckého kraje, obcí a měst. Jedná se o muzea, koupaliště, divadla, památkové objekty, lázně, sportoviště a kulturní akce. I v letošním bude kraj zajišťovat také  fungování a rozšiřování slevového systému Senior pas v Královéhradeckém kraji,“ sdělil náměstek Derner.

Podle schváleného realizačního plánu bude kraj také pokračovat v prevenci institucionalizace ohrožených dětí, mladistvých a dětí s postižením. I nadále bude podporovat inkluzivní vzdělávání dětí s postižením žijících v institucionální péči a také propagovat všechny formy náhradní rodinné péče.

Vedení kraje také hodlá podporovat bezbariérová řešení a rozvoj speciální infrastruktury v dopravě, zdravotnictví, cestovním ruchu či kultuře, například: vznik a úprava dětských parků a koutků, hřišť, přebalovacích pultů, veřejně přístupných bezbariérových toalet nebo fit parků pro seniory.

Rodina a její podpora je prioritou Královéhradeckého kraje. Závazek v podobě podpory rodiny a prorodinných aktivit byl formulován v Programovém prohlášení Rady Královéhradeckého kraje pro období 2016 – 2020. Nástrojem naplňování cílů a opatření Koncepce jsou takzvané roční realizační plány, k jejichž schválení je kompetentní Rada Královéhradeckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.