Dienstbier (ČSSD): Jsme jednou z posledních evropských zemí, které ještě nemají zákon o referendu

11.03.2016 10:39

Prohlášení ČSSD k návrhu ústavního zákona o referendu

Dienstbier (ČSSD): Jsme jednou z posledních evropských zemí, které ještě nemají zákon o referendu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier shrnul smysl zákona o celostátním referendu:

„Jsem rád, že Poslanecká sněmovna dnes zahájí projednávání vládního návrhu ústavního zákona o celostátním referendu, na jehož znění se vláda shodla již v červenci minulého roku. Považuji tento návrh za velmi důležitý, už proto, že Česká republika je jednou z posledních evropských zemí, které ještě nemají přijatý zákon o referendu. Zákon především umožní, aby o základních otázkách naší zahraniční i vnitřní politiky spolurozhodovali sami občané. Zavedení referenda do našeho právního řádu znamená významné doplnění zastupitelské demokracie, které zvýší možnosti občanů zasahovat přímo do řízení svého státu. Úspěšné provádění referenda bude potvrzením teze, že stát není firma, ale společenství lidí.“

Předseda Poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák zdůraznil, že uvedený zákon patří mezi dlouhodobé programové priority sociální demokracie: 

„Dnes začne sněmovna v prvním čtení projednávat vládní návrh ústavního zákona o celostátním referendu. Zákon o referendu považuji za jeden ze zásadních pilířů rozvoje demokratického právního státu. Sociální demokracie se ještě před parlamentními volbami zavázala, že předloží návrh ústavního zákona o obecném referendu, který umožní občanům vynutit si konání referenda o zásadních otázkách fungování státu.

Uvedený požadavek byl zařazen do koaliční smlouvy a následně do programového prohlášení vlády. Občané se budou moci podílet na výkonu státní moci nejen prostřednictvím svého volebního práva platného v zastupitelské demokracii. Návrh ústavního zákona předpokládá referendum v rámci celé České republiky jako obecný prvek přímé demokracie. Sociální demokracie již řadu let usiluje o to, aby se do našeho právního řádu prosadil institut lidového hlasování na celostátní úrovni. Byli to poslanci ČSSD, kteří v minulosti prosadili zlepšení podmínek konání místních referend a také zákon o krajském referendu.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.