Dienstbier (ČSSD): Zavedeme možnost splácet exekuci na byt či dům ve splátkách

23.10.2013 14:09

Sociální demokracie považuje současný stav, kdy je stále více občanů v důsledku asociální pravicové politiky obětí lichvy a zvůle exekutorů, za nepřijatelný.

Dienstbier (ČSSD): Zavedeme možnost splácet exekuci na byt či dům ve splátkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

ČSSD chce prosadit přísný dozor státu nad exekutory, zabránit jejich nezákonným praktikám a omezit nemravné zisky z vymáhání pohledávek.

Obrovský počet vykonávaných exekucí vedených často na byt nebo rodinný domek představuje často reálnou hrozbu ztráty bydlení dotčených dlužníků.

Jedním z důsledků je nárůst bezdomovectví. Proto ČSSD předloží změnu příslušných právních předpisů, která by uzákonila možnost splátek v exekuci. V případě exekuce vedené na byt nebo rodinný domek dlužníka, který slouží k jeho bydlení, by dlužník získal zákonný nárok na povolení splátek, pokud by navrhl rozumnou výši pravidelných měsíčních splátek vedoucí k úhradě hlavního dluhu (jistina a hmotně-právní příslušenství bez nákladů soudního řízení a exekuce) v přiměřené době stanovené v zákoně (v rozmezí 1 až 2 roky) a zároveň by byl stanoven časový limit pro úhradu celého dluhu s veškerým příslušenstvím.

Navrhované opatření by podle sociální demokracie mohlo značně snížit riziko bezdomovectví jako následku nezvládnuté dluhové situace a exekuce. Zároveň by vedlo k ekonomicky mnohem efektivnějšímu vymáhání dluhů z pohledu věřitelů i dlužníků.

Spolu s dalšími návrhy ČSSD – zavedením stropu na úroky a smluvní sankce, zásadním omezením nákladů soudního řízení a exekuce a uzákoněním teritoriality exekutorů – jde o zásadní změnu v neudržitelné situaci v oblasti zadlužování, vymáhání pohledávek a exekucí. Celý systém musí být podle nás nastaven tak, aby věřitelé měli šanci na úhradu svých pohledávek, dlužníci nebyli nesmyslně likvidováni a jedinými, kdo ze situace těží, nebyli překupníci a vymahači.

ČSSD je připravena v případě volebního úspěchu a vládní odpovědnosti uvedené opatření prosadit jako jeden z prvních kroků v rámci své vládní agendy.

Jiří Dienstbier, stínový ministr spravedlnosti

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…