Dlabajová (ANO): Europoslanci odmítli nadnárodní kandidátky

08.02.2018 16:43

Europoslanci ve středu odmítli přijetí nadnárodních kandidátek pro volby do Evropského parlamentu. Návrh předpokládal přijetí “nadstavby” současných národních voleb do Evropského parlamentu v podobě další “celoevropské” kandidátky společné pro celou EU.

Dlabajová (ANO): Europoslanci odmítli nadnárodní kandidátky
Foto: Archiv europoslankyně.
Popisek: Europoslankyně Martina Dlabajová.

Evropský parlament byl v tomto tématu rozdělen napříč politickými skupinami, ale shodu nenašli ani poslanci v rámci české delegace.

Proti návrhu se vyslovila také europoslankyně Martina Dlabajová (ANO/ALDE): “Obávám se, že spíše než výhody, by přinesly nadnárodní kandidátky přesný opak toho, čeho měly údajně dosáhnout. Nejsem přesvědčena, že zavedení celoevropské kandidátky přiblíží Evropu občanům členských států, ani že omezí ryze národní témata ve volební kampani. Národní kandidátky, tak jak je nyní známe, budou ve volbách nadále dominovat.”

Podle M. Dlabajové byla jedním z problémů zbytečná komplikovanost celého návrh pro voliče. “Jak se má navíc např. český občan rozhodovat mezi nadnárodními kandidátkami a dávat svůj hlas politikům, které vůbec nezná? A proč by měl vůbec volit politika, který nebude zastupovat zájmy České republiky? Pokud má být cílem návrhu přiblížit EU občanům, tak tímto krokem ji naopak oddalujeme. Rozvolní se přímá vazba mezi poslanci a jejich voliči a vznikne skupina poslanců zcela odtržená od svých voličů.”

Nebezpečí spatřuje europoslankyně také ve vlivu extremistických a populistických politiků v Evropě: “Lidé budou natolik zmatení a nerozhodní, že k volbám ani nepůjdou. A pokud už se u voleb ukážou, budou volit zvučná jména rezonující Evropou, což bude primárně nahrávat extremistům a populistům. Zájem o evropskou politiku je v ČR obecně velmi nízký a přiznejme si to, naši občané mnohdy ani netuší, kdo je v EP zastupuje. Jméno Marine Le Pen a její antievropskou notu ale znají z televize všichni, a v tom já osobně vidím největší nebezpečí.”

Martina Dlabajová je přesvědčena, že existují další a lepší způsoby, jak přiblížit EU občanům, aniž bychom komplikovali průběh voleb, uvádí, že institucionální reformy jsou bez pochyby nezbytné, vhodnější je ale se zaměřit na lepší komunikaci evropské politiky k občanům a co největší transparentnost rozhodovacích procesů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…