Dlabajová (ANO): Prosazuji nový přístup k evropskému rozpočtu

07.04.2016 13:14

Hospodaření Evropské komise za rok 2014 ve výši 142,5 mld EUR bude ve čtvrtek 7. dubna schvalovat Výbor pro rozpočtovou kontrolu (CONT) v Evropském parlamentu v Bruselu.

Dlabajová (ANO): Prosazuji nový přístup k evropskému rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Česká europoslankyně Martina Dlabajová je zpravodajkou této zprávy o udělení absolutoria zvané „discharge“ a usiluje v ní o zásadní změnu některých stereotypů.

„Celkový přístup k využívání prostředků z rozpočtu Evropské komise by se měl stát silnou stránkou evropské integrace. Nejen v tom, na co bude rozpočet využíván, ale hlavně podle jakých pravidel a kritérií budou tyto výdaje vůbec vynakládány,“ okomentovala svůj postoj k hodnocení hospodaření Evropské komise Dlabajová.

Hlavní snahou M. Dlabajové, místopředsedkyně CONT, je změna způsobu nahlížení na evropský rozpočet a jeho větší flexibilita v návaznosti na aktuální potřeby EU. „Výdaje by měly mířit na jasně zdůvodněné prioritní potřeby, které se pokud možno týkají celoevropských témat, a nikoliv na suplování ryze národních problémů,“ domnívá se zpravodajka. Pouhé sledování formálních kritérií je podle Dlabajové zcela nedostatečné pro komplexní posouzení efektivnosti a účelnosti vynaložených prostředků. „Silnější zaměření na výkonnost a výsledek pochopitelně neznamená podceňování zákonnosti a procesní správnosti. Důraz na soulad s právními a procesními pravidly nesmí být upozaděn,“ zdůraznila.

Prostředí EU se zásadním způsobem mění

Posun směrem k výkonnostně orientovanému Rozpočtu EU nemůže být také učiněn jako jednorázový krok. „I když má doporučení se týkají zprávy o hospodaření za rok 2014, mělo by se jednat o kontinuální proces změny a dlouhodobé snahy měnit zaběhnuté stereotypy,“ podotkla M. Dlabajová. Jak dodala, identifikace skutečných efektů využívání rozpočtu EU, měřená relevantními makroekonomickými ukazateli, se stává předmětem všech politických úvah o rozpočtové politice EU současnosti.

Prostředí EU se zásadním způsobem mění a po velké ekonomické krizi se otevírají nová témata, která má smysl řešit na úrovni EU jako celku. Například energetická unie, bankovní unie, kapitálový trh, mobilita nebo digitální trh. „Na akutní migrační problém a potřebu společně bojovat proto terorismu evropský rozpočet v hodnoceném období bohužel adekvátně nereagoval,“ uzavřela M. Dlabajová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.