Dlabajová (ANO): Věda a výzkum dostaly od Evropské unie zelenou

26.04.2019 5:35

Na úplně posledním zasedání Evropského parlamentu tohoto mandátu a tedy chvíli před tím, než europoslanci vyklidí své kanceláře ve Štrasburku, se nám podařilo schválit dohodu o podobě Horizontu Evropa, příštím programu pro vědu, výzkum a inovace v Evropské unii. Na přijetí jsem se podílela jako zpravodajka stanoviska Výboru pro rozpočtovou kontrolu.

Dlabajová (ANO): Věda a výzkum dostaly od Evropské unie zelenou
Foto: Archiv europoslankyně.
Popisek: Europoslankyně Martina Dlabajová.

Investice do výzkumu představují investice do naší budoucnosti. Inovace jsou jednou z nejvýznamnějších oblastí strategie EU a jejich cílem je zajistit růst a vznik nových pracovních míst.

Z Evropy, kde žije pouhých 7 % světové populace, pochází 20 % celosvětových investic do výzkumu a vývoje. Evropa zaujímá světové prvenství v různých průmyslových odvětvích, například ve farmaceutickém průmyslu, chemickém průmyslu, strojírenství či oděvním průmyslu.

Podpora inovací je nezbytná, pokud chce Evropská unie být i nadále konkurenceschopná a držet se na špici vědy a výzkumu ve světě. O tom, že se jedná o jasnou prioritu svědčí také to, že pro příští programové období 2021-2027 navrhla Evropská komise vyčlenit na tuto oblast okolo 100 miliard eur.

Program Horizont Evropa začne fungovat od roku 2021 a naváže na Horizont 2020 – doposud vůbec největší výzkumný a inovační program EU v historii. Cíle pro nadcházející období tedy nejsou vůbec malé. Dnes se nám navíc podařilo schválit návrhy, který obsahují mnoho důležitých novinek, které rozvoj výzkumu a inovací ještě více podpoří.

Jednou z nich je vznik Evropské rady pro inovace. Ta se má stát jednotným kontaktním místem, které bude pomáhat dostat zásadní a převratné inovace z laboratoří na trh a rozvíjet myšlenky a nápady start-upů a malých a středních podniků. Právě podpora a zapojení malých a středních podniků je jedním z důležitých principů nového programu.

Nově se v programu Horizont Evropa objeví i podpora výzkumu a vývoje v oblasti kreativního a kulturního průmyslu. A právě propojování těchto oblastí je pro prosperující Evropu klíčové.

Stejně jako v jiných oblastech, také u vědy a výzkumu platí, že potřebujeme především strategické plánování schopné rychle a flexibilně reagovat na neočekávané problémy nebo krize. Proto jsem jako zpravodajka stanoviska předložila konkrétní návrhy, které zajistí transparentnost při výběru expertů, sjednocení auditů a větší efektivitu v rámci programu Horizont Evropa.

O tom, jak konkrétně bude rozpočet na vědu a výzkum po roce 2020 vypadat, si musíme ještě nějakou chvíli počkat. Výzva pro Evropskou unii je ale už nyní zřejmá – musíme umět rychleji a lépe přenášet kvalitu našich vědeckých a výzkumných výsledků do inovací. Protože právě ty následně přinášejí hodnotu pro ekonomiku a společnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.