Dočekal (Svobodní): Máme svobodu? Nebo jen její část?

17.12.2019 15:05

Svoboda není binární hodnota ve smyslu je nebo není, máme ji nebo nemáme. Je to něco jako 50 odstínů šedi na škále pohybující se mezi bílou a černou. Svoboda je mozaika.

Dočekal (Svobodní): Máme svobodu? Nebo jen její část?
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Svoboda je mozaika, která sestává z tisíců kamínků z nichž některé máme a některé bohužel ne.

Nemohu říct, že nežijeme v nesvobodné zemi. S určitými výhradami máme svobodu slova, shromažďovací svobodu, svobodně cestujeme, navazujeme obchodní i jiné vztahy, …. ano, jsou desítky zemí, kde jsou jednotlivci různé svobody, z nichž se u nás těšíme, upírány. Jsou země, které jsou na tom daleko hůř. Ale …. znamená to snad, že bychom měli rezignovat na boj za větší svobodu? Argument: „buďme rádi za to, co je – jinde jsou na tom hůř“ je zcela lichý.

Ale jak jsem již psal, tak svoboda je složená ze spousty střípků. Chtěl bych naprosto namátkou zmínit některé svobody, které u nás nemáme (nebo jsou pomalé, omezené apod.) a které jsou jinde k dispozici. A aby nedošlo k omylu, tak nesrovnávám ze zeměmi typu Burkina Faso, Zimbabwe, Somálsko apod. Budu srovnávat s vyspělými zeměmi typu USA, Anglie, Německo apod. Ano – jsou to maličkosti, ale každý střípek do skládačky svobodného života má význam. Všiměte si, že veškeré níže uvedené svobody neomezují svobody někoho jiného.

Takže jdeme na to – co se jinde smí a v ČR nepochopitelně ne?

– Omezování rychlosti motorových vozidel (je jedno zda v obci na 30km/h, na dálnicích apod.). Existuje spousta studií, které korelaci „nízká rychlest = méně nehod“ popírají. V Německu je na dálnicích rychost zpravidla neomezená, v Rakousku se na vybraných úsecích testuje 140km/h apod.

– Reverse charge. Stát neumí kontrolovat výběr DPH, tak tuto povinnost přenáší na odběratelské firmy. Ty ručí za odvod DPH od svých dodavatelů – je to spravedlivé?

– EET. To samé. Stát se na každého podnikatele dívá prizmatem: Ty jsi zloděj a dokaž svoji nevinu! Místo, aby zde byla v první řadě důvěra a až v dalším kroku represe.

– STK motorových vozidel. Proč by nemohly být kontroly dobrovolné? Klidně v návaznosti na pojistné podmínky. Nemáš STK – tak Ti bude kráceno pojistné plnění apod.

– Prodej určitých léků. Spousta léčiv je v zahraničí k dispozici bez receptu. Tam totiž věří, že jejich občané jsou svéprávní a dokážou si přečíst příbalový leták.

– Rychlost založení firmy. ČR je na 115. místě ve světě (před námi je např. Ghana a Burkina Faso). Je to složité a stát do toho moc strká rypák (živnost volná, vázaná, koncesovaná, odpovědní zástupci atd.)

– Alkohol za volantem, na kole a na šlapadle na rybníku. Úplný zákaz alkoholu je snad jen v muslimských zemích a v zemích bývalého východního bloku – jinde ne.

– Svoboda projevu. Na jedné straně je trestně stíhaná bláznivá ženská, která na nějakém koncertu hajlovala a na druhé straně se může prodávat hrnek s Hitlerem, Mein Kampf a můžou se nosit trika s Marxem.

– Pěstování trávy. Nechápu, proč policie a státní zastupitelství popotahují člověka s rozstroušenou sklerózou za 4 kytky, když např. v Holandsku si můžu koupit pytel hulení v každém coffee shopu.

– Svoboda dělat si na svém pozemku co chci. Ano – můžu si pozemek oplotit do výše 2 metrů, ale pak si na něm nesmím vybetonovat podezdívku na boudu, kde budu mít sekačku bez souhlasu stavebního odboru.

– Kouření v restauracích. To je evergreen. My vám ten zdravej způsob života vnutíme, ať chcete nebo ne, a to i ve vašem vlastním majetku.

– A třeba i svoboda zaparkovat si ve městě kde chci bez placení výpalného typu zóny, svoboda koupit si jaké chci auto bez rádobyekologických pokut – pardon, poplatků …

– Referendum. Proč se bojíme zeptat se lidí napřímo, co si o jakém problému myslí? Jsou snad poslanci a zastupitelé nějací lepšolidi, kteří mají patent na rozum?

– Rychlost, s jakou se schvaluje stavební povolení. Desítky vyjádření, razítek apod. Proč to jinde jde rychleji?

Už slyším námitky typu: Povolíme 1 pivo za volantem a každej bude jezdit nalitej, povolíme rychlost 150km/h na dálnici a každej bude jezdit 200, český národ nemá disciplínu, není schopen se rozhodovat atd. Na autory podobných komentů se dívám pohledem: podle sebe soudím Tebe. Nemluvte za všechny. Nevěřím, že jsme národ nesvéprávných idiotů, které stát musí vodit za ručičku. Nevěřím, že jsme méně inteligentní a zodpovědní než Angličan, Němec, Švýcar nebo Američan.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…