Dolejš (KSČM): Spory mezi chudými nejsou řešení

14.10.2013 18:50

Imigrační a uprchlická politika se v Evropě i u nás stává opět citlivým tématem.

Dolejš (KSČM): Spory mezi chudými nejsou řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Tíživé důsledky hospodářské krize vedou k tomu, že populisté mixují do svého koktailu předvolebních slibů hon na různé gastarbeitery jako zloděje práce a výdělku. Domácí ohrožení chudnutím se nechávají mást a hledají nepřítele v podobně postižených, které k nám většinou žene bída v jejich zemi.

Značnou část cizinců dovezly do ČR četné zaměstnavatelské agentury, které na tom nemálo vydělaly. A cizinci jsou vesměs prvními, koho zaměstnavatelé v době recese zase propouštějí. Takže nejde o to pěstovat obraz cizince jako nepřítele, ale objasnit si v detailu jak  zvládat migraci a situaci na trhu práce...

Korektní je říci hned na počátku, že uvnitř EU existuje volný pohyb pracovních sil a že ve vztahu k třetím zemí jsou pracovní povolení pro cizince regulovány.

Existují vládní „Zásady migrační  politiky“, které naplňují cíle řízené legální migrace a zároveň minimalizace nelegální migrace. S tím také souvisí snaha zajistit účinnou ochranu státních hranic v rámci schengenského prostoru a společné politiky EU.

Ředitelství služby cizinecké policie, vykonává dozor nad policií při výkonu státní správy.V souvislosti s postupným odnímáním nepolicejních činností Policii ČR došlo k přesunu některých správních činností spojených s vydáváním pobytových oprávnění cizincům na Ministerstvo vnitra. Tedy agendu povolování trvalých pobytů a i agendu vydávání povolení k dlouhodobému pobytu a dlouhodobého víza.

Imigrační politika je v ČR jak je výše uvedeno ošetřena právními normami a předpisy. Problémy však vznikají tím, že mnohdy tyto nejsou dostatečně uplatňovány v praxi. A je otázka zda výdělek, který je ždímán z tzv. gastarbeiterů v ČR, zejména s pomocí pracovních agentur, není rozpouštěn tam, kde se rozhoduje o udělování pracovních povolení a víz.Dohled inspektorátů práce nad prácí na černo či regulace agentur dovážejících pracovníky je proto také součástí odpovědi na tyto problémy Rozhodující je že na trhu práce je nízká nabídka – tam kde jsou tyto problémy koncentrované je absurdní xenofobní (extrémistická) odpověď.

Rozhodující je oživení ekonomiky a také cílená pomoc nejvíce postiženým regionům (nové investiční příležitosti). Hrozí to nyní zejm. na severní Moravě a též v severních Čechách. Nehledejme nepřátele mezi cizími chudáky, posviťme si na praktiky elit, které bohatnou i v krizi na náš i jejich úkor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Dolejš - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…