Dolejš (KSČM): Výběr daní je o čtvrtinu horší! Čtěte zprávu ministerstva financí

03.03.2015 10:29

Ministerstvo financí ČR dnes zveřejnilo údaje o plnění státního rozpočtu za první dva měsíce roku 2015. Bohužel, údaje potvrzují, že problémy, které avizovala čísla za leden, pokračují.

Dolejš (KSČM): Výběr daní je o čtvrtinu horší! Čtěte zprávu ministerstva financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Ve srovnání s rokem 2014 je vybráno na daních o 24,6% méně. Situace se tedy zhoršuje a tomu odpovídá i menší rezerva, pokud jde o počáteční přebytek hospodaření. Loni touto dobou dosahoval státní rozpočet přebytku 50 miliard, letos jenom 22,6 miliard.  To zhoršuje očekávání na zbytek roku.
Největší propad vykazuje i nadále inkaso spotřební daně. Na leden se argumentovalo hlavně předzásobením prodejců tabákových výrobců, Výběr této daně se však nezlepšil ani v únoru, spíše naopak. Propad oproti roku 2014 dosahuje už 16,6 mld.  korun.

Zhoršilo se i inkaso DPH, kde oproti loňskému roku už chybí celých 9,7 mld.  Ministerstvo financí to sice vysvětluje údajným dopadem vratek daně za rok 2013 na srovnatelnou základnu. Vratky ale jsou každoroční záležitost a právě u DPH Andrej Babiš rád argumentuje mimořádnými úspěchy v oblasti boje s daňovými úniky. Ty se tedy do hospodaření státního rozpočtu nepromítly. Ztráta inkasa DPH za první dva měsíce se bude obtížně dohánět.

Lepší než v roce 2014 je plnění inkasa daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, ale jde o růst 2,4%. To zatím neodpovídá očekáváním, pokud jde o růst mezd a pokles nezaměstnanosti. Neznámou zatím zůstává plnění plánu u korporátních daní, kde první zálohy mají přijít až během měsíce března.

Obavy z  neúspěšného výběru daní se tedy zatím nepodařilo vyvrátit. Zdá se, že rozpočtové příjmy budou i nadále horkým tématem pro současnou koaliční vládu. A možná bude nutné konečně se bavit i o alternativních daňových návrzích, které překračují dosavadní rámec koaliční smlouvy.

Jiří Dolejš
místopředseda KSČM a poslanec PČR
stínový ministr financí

reklama

autor: Jiří Dolejš - profil

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu