Doležal (VV): Babišův olej - zlatá žíla

22.08.2013 15:06

Doba, kdy se u nás pěstovaly dobré brambory, vyhledávaný chmel, zelenina, víno a ovoce, je pryč. Dnes roste na drahocenné zemědělské půdě kromě solárních panelů zhusta také řepka, v níž spatřil skrytý poklad Andrej Babiš.

Doležal (VV): Babišův olej - zlatá žíla
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Jiří Doležal

Nejdříve mu učarovala jako státem podporovaná příměs do biopaliv, nově na ní sází jako na surovinu pro stolní olej. Problém je v tom, že jde o geneticky modifikovanou odrůdu. Do sněmovny Babiš kandiduje hlavně proto, aby jeho byznys neohrožovala vrtkavost evropských a domácích politiků, kouzelnou hůlku moci chce držet ve svých rukou.

Zlatá řepková žíla jako příměs k pohonným hmotám se zakalila. Minulý rok totiž Evropská unie zjistila, že to není dost ekologické a povinnost zrušila. Míchání řepky do biopaliv tedy zvoní hrana i u nás a Andrej Babiš to slyší. Jeho Agrofert se chystá na konec podpory biopaliv, ale nebyl by to Babiš, aby v nové situaci něco „bombového“ nevykouzlil. Přichází se zázračným řepkovým olejem.

Skupina Agrofert na českých polích začíná pěstovat speciální odrůdu řepky. Spolupracuje s firmou Monsanto, která s ní přišla už v roce 2010. Pro velkopodnikatele nový plán s novou řepkou znamená možnost dalšího využití kapacity lovosického zpracovatele řepky Preol, který patří do Babišova impéria, i po skončení legislativní podpory biopaliv. Projekt je na samém počátku, značku oleje si Agrofert zaregistroval teprve v říjnu loňského roku a první vzorky se tak nyní pomalu dostávají na trh. Smaží na něm i Andrej Babiš?

Problém je totiž v tom, že pro výrobu řepkového oleje Babišova skupina pěstuje geneticky modifikovanou odrůdu řepky olejné a firmě Monsanto i Agrofertu budou občané sloužit asi jako pokusní králíci dosud neprozkoumaných účinků geneticky modifikovaných potravin? Kromě toho řepka výrazně znehodnocuje zemědělskou půdu, a proto se musí obměňovat osevné plochy každý rok. Což se ale dnes v naprosté většině neděje, půda je oslabená, vyčerpaná a napůl otrávená. Letos se výměra zemědělské půdy, na které se bude pěstovat řepka Agrofertem, navýší na 20 tisíc hektarů. Dá se očekávat, že vše, co z řepky vypadne, a to i v budoucnu z té GMO, skončí v živočišné vertikále - prase, kuře, skot.

Právě v těchto dnech a letech je genetické znečištění je mnohem vážnější hrozbou pro náš svět a naši zem. Vědci vyzvali světové velmoci, aby přehodnotily budoucnost zemědělství a hledaly spíše trvalou udržitelnost než korporátní zisky. Proto vznikla petice za zavedení národní značky "Bez GMO" - GM-free.

Nenechme se mýlit řečmi předvolební kampaně, jediným cílem Andreje Babiše je ovládnou ministerstvo zemědělství a tyto plodiny nám servírovat každý den na náš stůl. Zavedení značky GM-Free je to nejjednodušší. Ať si spotřebitel vybere, co chce nebo nechce požívat!

Budeme v  podpoře této iniciativy pokračovat a shánět podpisy nejen v elektronické ale i tištěné podobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Doležal - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…