Doležal (VV): Posviťme si pořádně na spalovny

30.08.2013 19:04

Spalovny rostou v Čechách jako houby po dešti. Spalování odpadu se totiž na první pohled jeví jako čistší způsob likvidace než jeho skládkování. Při hlubším pohledu je ale jasné, že při něm dochází k úniku nebezpečných dioxinů.

Doležal (VV): Posviťme si pořádně na spalovny
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Jiří Doležal

Problém je v tom, že stávající systém měření to neodhalí. Řešení by přineslo semikontinuální měření emisí spaloven. Povinnost takové kontroly by měl ukotvit zákon.

Největší problém kolem provozu spaloven spočívá v tom, že produkují nebezpečné dioxiny a stávající systém monitoringu je na prokázání nebezpečných hodnot krátký. V současnosti totiž měření emisí spaloven probíhá jen dvakrát ročně v předem ohlášených termínech a navíc po velmi krátkou dobu. Jejich provozovatelé tak mají dostatek možností uzpůsobit provoz zařízení tak, aby naměřené hodnoty byly v době kontrolního měření pořádku. Výsledný obrázek je proto zkreslený.

Řešení přináší metoda semikontinuálního měření emisí dioxinů. Tuto metodu používají mnohé evropské státy a zavádějí ji i do své legislativy, protože prokazatelně vede ke snížení emisí nebezpečných látek. Česko by se mělo jejich zkušeností inspirovat a prosadit novelu zákona, která navrhuje zavést tuto monitorovací metodu v praxi od poloviny roku 2016, aby se provozovatelé spaloven měli čas novince přizpůsobit.

Více informací - http://www.jyd.cz/podporte-zmenu-zakona-/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Doležal - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …