Dolínek (ČSSD): Novela zákona umožní zrychlit stavby v Praze

13.02.2019 9:49

Poslanec Petr Dolínek (ČSSD) v nejbližších dnech předloží novelu zákona o hlavním městě. Ta fakticky umožní zřízení jednotného stavebního úřadu pro celou Prahu. Odvolacím místem proti rozhodnutí tohoto úřadu by se stal specializovaný odbor magistrátu. Dolínkův návrh již schválil poslanecký klub ČSSD.

Dolínek (ČSSD): Novela zákona umožní zrychlit stavby v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek primátorky Petr Dolínek

V hlavním městě nyní funguje 22 stavebních úřadů, které spadají pod radnice Prahy 1 až 22. Magistrát nyní plní funkci odvolacího úřadu. V případě, že by město nyní vytvořilo jeden stavební úřad pro územní řízení, pravomoc rozhodovat o odvolání by se ale podle stávající legislativy přesunula na Ministerstvo pro místní rozvoj. To jeho zřízení víceméně znemožňuje, protože hrozí, že by ministerstvo bylo odvoláními přehlceno. Právě proto přichází Petr Dolínek s návrhem novely zákona.

„Cílem je stavební řízení v Praze zjednodušit a zrychlit. Současný stav totiž velmi zdržuje nejen stavební záměry fyzických či právnických osob, ale i veřejné stavby, jako jsou obchvaty, školy a podobně. Zřízení jednotného stavebního úřadu by představovalo velký krok kupředu. Je ale nutné, aby zákon umožnil, aby odvolacím místem v územním řízení byl opět magistrát, a to v rámci specializovaného odboru, nikoli ministerstvo, které má spoustu jiné agendy,“ vysvětlil Dolínek.

Zřízení jednotného stavebního úřadu přispěje ke zvýšení transparentnosti stavebního řízení. Současná právní úprava totiž dlouhodobě vyvolává spekulace o nezávislosti rozhodování odpovědných úředníků. Stavební odbory bývají v některých případech například personálně propojeny s komisemi zřizovanými radnicemi. Další problém představuje nedostatečná personální kapacita některých stavebních úřadů městských částí a chybějící odbornost při rozhodování.

Pokud bude novela zákona schválena, ještě to neznamená, že jednotný stavební úřad v Praze skutečně vznikne. Rozhodnutí bude na současném vedení magistrátu, které musí prostřednictvím zastupitelstva změnit statut hlavního města a odejmout pravomoci městským částem a rovněž změnit organizační řád tak, aby vznikl prvoinstanční stavební úřad pro celé město a dále i specializovaný odvolací orgán.

„Z pozice poslance mohu zrychlení staveb v Praze pomoci touto změnou zákona. Pevně věřím, že vedení magistrátu sleduje stejný cíl a jednotný stavební úřad v případě schválení novely co nejrychleji zřídí,“ uzavřel Dolínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice