Dolínek (ČSSD): Praha rozdělí více než 415 milionů na předškolní a základní vzdělávání

20.02.2016 18:24

Pražští radní v úterý vyslovili souhlas s návrhem na rozdělení rozpočtové rezervy určené na investiční dotace městským částem. Podle schváleného rozpočtu hlavního města činila rezerva původně 350 milionů korun, vzhledem k množství požadavků městských částí bude ale dále navýšena o dalších osmdesát milionů korun.

Dolínek (ČSSD): Praha rozdělí více než 415 milionů na předškolní a základní vzdělávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dolínek

Dle návrhu, který ještě musí schválit pražské zastupitelstvo, tvoří z celkové výše rezervy 430 milionů korun dotace směřující do oblasti školství bezmála 97 procent. Budou tak moci vzniknout tisíce nových míst v základních a mateřských školách. Uvedl to náměstek primátorky Petr Dolínek.

Oproti rozdělení rezervy v březnu loňského roku dojde k meziročnímu navýšení objemu prostředků vyčleněných pro investiční potřeby městských částí o 7,5 %, samotné dotace v oblasti školství se přitom zvýšily o 9,5 %. „Pro hlavní město je oblast školství a zejména pak oblast předškolního a základního vzdělávání v současné době zcela prioritní. Ve spolupráci s městskými částmi se rozdělením rozpočtové rezervy snažíme řešit mnohdy nevyhovující situaci zejména v okrajových částech metropole,“ uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek s tím, že celkem si městské části touto cestou zažádaly o dotace ve výši 1,12 miliardy korun.

Hodnocení žádostí vycházelo ze zjištěných potřeb

Hodnocení žádostí vycházelo ze zjištěných potřeb pražského školství. „Hodnotili jsme, zda investiční akce povede k navýšení kapacity mateřské nebo základní školy, zda je opodstatněná z hlediska očekávaného demografického vývoje a s přihlédnutím k celé řadě dalších faktorů zejména ekonomického rázu,“ upřesnil Petr Dolínek. Podpořené investiční akce přinesou po realizaci 3.090 nových míst v základních školách a 458 míst v mateřských školách. Dotace dále podpoří investiční akce zaměřené na potřebné rekonstrukce a zateplení školských objektů. Celkem má být na investice do mateřských škol vyčleněno bezmála 65 milionů, na investice do škol základních více než 321 milionů korun a na investice do smíšených mateřských a základních škol 29 milionů korun.

Rezerva rozpočtu vlastního hlavního města Prahy přitom není jediným zdrojem investic do pražského školství. „Městské části si žádají též o prostředky z rozvojových programů ministerstva školství, na řešení nedostatečných kapacit jsou též připraveny prostředky z Evropské unie, zejména pak operační program Praha – pól růstu,“ řekla zastupitelka hlavního města a donedávna radní pro oblast školství Irena Ropková a dodala: „V městském rozpočtu je v tomto roce navíc alokováno vedle již schválených nákladů investičních akcí do všech druhů školských zařízení v celkovém objemu 345 milionů korun dalších sto milionů korun na nutné rekonstrukce a havarijní opravy školských budov.“

V minulém školním roce 2014/2015 fungovalo po celém hlavním městě 395 mateřských škol, které navštěvovalo 41.020 žáků. Do 192 základních škol ve stejném období docházelo 82.505 žáků, z toho 54.453 žáků na prvním stupni a 28.052 na stupni druhém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu