Dostálová (ANO): Současná vláda před problémem zavírá oči a jde cestou krizového ubytování

08.04.2022 14:10

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 8. dubna 2022.

Dostálová (ANO): Současná vláda před problémem zavírá oči a jde cestou krizového ubytování
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Klára Dostálová (ANO)

Děkuji za slovo, pane předsedající. Já si jenom dovolím, protože paní místopředsedkyně prostřednictvím vás, pane předsedající, tady opravdu pomýlila dva zákony, tak vzhledem k tomu, že to sleduje veřejnost a jak už jsme dneska slyšeli, paní místopředsedkyně Richterová, vaším prostřednictvím, nelže, ale mýlí se, tak opět se pomýlila, protože popletla zákon o evidenci skutečných majitelů a zákon o střetu zájmů. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
(Potlesk zleva.) Paní místopředsedkyně, ráda bych tedy, kdybyste si to nastudovala, národní plán obnovy, milník číslo 212, můžete se na to podívat, hovoří o zákonu o evidenci skutečných majitelů, takže prosím, nejdřív si sestudovat, pak vystupovat na mikrofony. (Potlesk zleva.)

Bohužel, já tady skutečně potřebuji vystoupit kvůli tomu, že jste nám odmítli interpelace. Odmítli jste nám ústavní právo a nám tedy nezbývá, vážená veřejnosti, než tady absolvovat toto kolečko, které dneska absolvujeme, protože my skutečně jako opozice hájíme vaše zájmy a chceme dostat ty palčivé body na jednání programu. Proto mi tedy dovolte zařadit jako první bod před pevně zařazené body, to znamená první bod dnešního jednání, bod s názvem Dostupné bydlení pro všechny.

V souvislosti se dvěma průběžně probíhajícími krizemi, ať už je to migrační krize z Ukrajiny, nebo související bytová krize českých občanů, je potřeba skutečně řešit, a to zejména ve velkých městech, a je potřeba toto řešit zásadně a řešit to nejenom jako problém bydlení migrantů, ale jako dlouhodobý problém bydlení našich studentů, našich mladých lidí, našich seniorů a tak dále.

Současná vláda před problémem zavírá oči a jde cestou krizového ubytování, dokonce slyšíme v médiích slovo stanová městečka, což je ale nejhorší, co se může stát nejen nyní, ale i pro další měsíce. Bytový dluh v důsledku toho naroste, poroste sociální napětí a dostaví se vedlejší efekty takových krizových zařízení.

Dle analýz se ukazuje, že většina zemí dotčených uprchlickou krizí již udělala různá legislativní opatření, například Německo, Švédsko, Finsko a podobně. Je potřeba tedy opravdu hledat řešení, a to velmi rychlé řešení, které by mělo přinést vyšší výstavbu bydlení. Pan ministr Bartoš má ve svém programu takzvaný program Technická infrastruktura, to je program na zainvestování pozemků pro následnou bytovou výstavbu. Lze to podpořit, má tam převis zájemců, lze to podpořit okamžitě.

Pak samozřejmě podpořit následnou bytovou výstavbu. A tady samozřejmě je potřeba i pochválit, že modulární stavby jsou jednou z cest, ale dokud nemáte zainvestované pozemky pro bytovou výstavbu, tak to půjde těžko.

Také je potřeba si uvědomit, že nouzový stav nám skončí. Poté jsou obce a kraje, které jsou vystaveny těmto programům, nuceny soutěžit, takže opět nám tady narůstá časový deficit.

Je potřeba zrychlit povolování staveb, zejména u bytových domů. A jakou jsme se vydali cestou? No, prodlužujeme stavební řízení o rok, takže to nám tu krizi opět nevyřeší.

Je potřeba řešit nedostatek materiálu a produktů v rámci výstavby. Ať se zeptáte jakéhokoliv starosty, tak největší problém je obrovský nárůst cen materiálu pro danou výstavbu jako takovou. Copak cena, ono je ho i nedostatek. Chybí nám materiály, jako je například železná ruda, chybí nám prostě všechny ty ocelové konstrukce a tak dále. Tímto se také musí někdo zabývat.

Je potřeba vytvořit nový standard bydlení. Opět nabízíme spolupráci, ale bohužel ta spolupráce není vyslyšována, v minulém volebním období ve druhém čtení skončil zákon o dostupném bydlení. Neříkám, že byl bez chyby, ale určitě je potřeba ho znovu otevřít a například se bavit o standardu dostupného bydlení. Vždyť přece jde o to, umožnit výstavbu i nižšího standardu, který nebude vyžadovat například vyspělá chytrá řešení bydlení, rekuperace a podobně. Zásadní je, že nedojde ke zhoršení úrovně bydlení pro ty, kteří bydlet potřebují, ale zásadně to sníží cenu. A bude na to potřeba i méně materiálů, o kterých jsem hovořila. A pak v neposlední řadě bychom se měli bavit i o snížení daňové zátěže na takto krizově postavené byty.

Už jsem tady o tom hovořila a skutečně, mohl by to být další bod, bavit se o deficitu nebo o problému materiálové bilance. (Předsedající upozorňuje na čas.) Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…