Drápalová (SZ): Ženy častěji čelí diskriminaci... a když jsou matkami, musí se vypořádat s nedostatkem míst ve školce...

02.11.2015 18:15

Zelené a zelení se připojují k Evropskému dni rovného odměňování, který pro letošní rok připadl na 2. listopadu. Od tohoto dne totiž ženy přestávají kvůli nižším platům symbolicky vydělávat. Strana zelených proto požaduje, aby se vláda tématu rovnosti žen a mužů seriózně věnovala a přijala konkrétní opatření s cílem snižování genderových rozdílů v odměňování.

Drápalová (SZ): Ženy častěji čelí diskriminaci... a když jsou matkami, musí se vypořádat s nedostatkem míst ve školce...
Foto: Archiv JD
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

Ženy v České republice vydělávají v průměru o 22 % méně než muži. Dle ČSÚ činí průměrná mzda mužů 29 250 Kč, ženy vydělávají o 6 300 Kč méně. V tomto ohledu se řadíme k nejhorším státům Evropské unie. Genderový rozdíl v odměňování činí v celé EU v průměru max. 16 %. Přestože napříč Evropou mají ženy stejnou nebo lepší kvalifikaci než muži, za své dovednosti často nejsou oceněny stejným způsobem a jejich kariérní růst je pomalejší.

Rozdíl v odměňování žen a mužů je jedním z nejviditelnějších projevů přetrvávajících genderových nerovností. Podle SZ vláda není dostatečně iniciativní ve snižování těchto rozdílů a nepřichází s řešeními, která by vedla k nápravě. Příkladem může být předškolní vzdělávání od prvního roku věku či zákonný nárok na místo ve školce od třetího roku věku dítěte.

“Ženy zůstávají méně zastoupeny v politice a rozhodovacích pozicích, častěji čelí diskriminaci na trhu práce, pobírají menší mzdu a jsou-li matkami, musí se také vypořádávat s nedostatkem míst ve školkách. Ekonomické nerovnosti v produktivním věku vedou k výrazně nižším starobním důchodům žen či jejich výrazně vyššímu ohrožení chudobou,” uvádí Jana Drápalová, předsedkyně SZ.

“Je ostudou, že rozdíly v příjmech žen a mužů u nás patří k nejvyšším v Evropě. Usilujeme o důslednou kontrolu dodržování zásady rovného odměňování ze strany zaměstnavatelů. Zelená politika však nabízí recept na řadu nerovností. Strana zelených pravidelně vítězí v soutěži Strana otevřená ženám. Dlouhodobě podporujeme zavedení zákonného nároku na místo ve školkách pro děti od 3 let a zajištění předškolních zařízení pro děti od 1 roku věku. Usilujeme také o vyšší míru zapojení mužů do péče o děti,” dodává Martin Ander, člen předsednictva SZ.

Strana zelených také podporuje kampaně Fair Pay a Equal Pay upozorňujícím na platové rozdíly žen a mužů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.