Dražilová (ANO): Pane Fialo, nejsou pro vás důležité ústavní funkce jen trafikou vhodnou pro politický handl?

10.11.2021 18:04

Projev na 1. schůzi Poslanecké sněmovny 10. listopadu. Návrh na volbu předsedy Poslanecké sněmovny

Dražilová (ANO): Pane Fialo, nejsou pro vás důležité ústavní funkce jen trafikou vhodnou pro politický handl?
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Děkuji za slovo. I já se budu snažit své vystoupení zkrátit na minimum. 

Anketa

Jste pro zavření hospod a restaurací? (Ptáme se od 10. 11. 2021)

14%
75%
hlasovalo: 23659 lidí
Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, prostřednictvím pana předsedajícího bych se chtěla obrátit na pana předsedu Petra Fialu. Opakovaně totiž mluvíte o tom, že jako budoucí předseda vlády chcete zlepšit politickou kulturu. Nechápu tedy proto, proč není respektován a ignorujete poměr sil v Poslanecké sněmovně. Jako volební lídr koalice SPOLU jste vyhrál volby, což jsme, hnutí ANO, opakovaně uznali. Pan předseda Andrej Babiš dokonce odmítl přijmout případné pověření k sestavení vlády ze strany prezidenta Zemana a dal vám prostor pro rychlé vytvoření vlády. Vy přesto trváte na tom, aby post předsedy Sněmovny obsadila strana, která má druhý nejmenší poslanecký klub. Ráda bych zde připomněla vaše vlastní slova, která jste pronesl ihned po volbách. Mluvil jste o zacelování jizev a spojování národa a o vítězství slušné a hodnotové politiky. Nyní však místo toho, aby post předsedy Sněmovny obsadila nejsilnější opoziční strana, která je zároveň nejsilnější sněmovní stranou, bude tato funkce přidělena na základě handlu a s touhou natřít to hnutí ANO. Však o tom představitelé vaší koalice sami mluví, jak vyhodí z ministerstev každého, kdo si dovolil spolupracovat s ANO, každého, kdo nejde s námi, jde proti nám, s tím zatočíme.

Jakožto nejsilnější poslanecký klub přicházíme s kandidátem, který má bohaté zkušenosti z řízení a z vedení a který má i politické zkušenosti. Je velmi slušný, je velmi pracovitý a byl by skvělým reprezentantem Poslanecké sněmovny na mezinárodní úrovni. Vy místo toho navrhujete kandidátku, která za celou svou politickou kariéru krom stranických funkcí nic neřídila, nevedla a zase tak velkých politických zkušeností nemá, která se minimálně poslední tři roky snažila vystupovat jako stínová ministryně práce a sociálních věcí, aby se pak této funkce, jak už tady bylo řečeno, nakonec zalekla a raději se schovala do vedení Sněmovny.

Prostřednictvím pana předsedajícího bych vás tedy, pane předsedo Fialo, ráda vyzvala, abyste se buď začal chovat podle svých vlastních slov, respektoval rozvržení sil v Poslanecké sněmovně a dodržel nepsané dohody, anebo abyste na rovinu řekl, že váš povolební projev byly jen plané řeči a že jsou pro vás důležité ústavní funkce jen trafikou vhodnou pro politický handl. Děkuji za pozornost. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.