Dvořák (SLK): Není možné, aby náměstí bylo celodenní odstavnou plochou pro auta

27.12.2017 20:30

Nový Bor zavede placené parkování v centru města.

Dvořák (SLK): Není možné, aby náměstí bylo celodenní odstavnou plochou pro auta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starosta Nového Boru Jaromír Dvořák

Nový Bor v příštím roce na jaře zavede zóny placeného parkování v centru města. Nově se bude platit na nám. Míru a v úseku mezi městským úřadem a restaurací La Plaza. Zároveň pro Krátkou ulici začne platit systém parkovacích kotoučů.  Před tzv. Lužickými domky vznikne pěší zóna. Současně s tím se zjednosměrní některé ulice, což přinese nová stání pro auta. Koncepci parkování, kterou si vyžádalo dokončení rekonstrukce nám. Míru, schválili zastupitelé na svém prosincovém jednání.

„S ohledem na snížení kapacity parkovacích míst po rekonstrukci centrální plochy náměstí už není možné, aby náměstí bylo celodenní odstavnou plochou pro auta, jako tomu bylo předtím.  Zpoplatnění přispěje k flexibilnějšímu využití parkovacích ploch tak, aby si občané města i jeho návštěvníci mohli vyřídit své záležitosti na úřadech a u lékařů, nakoupit si,“ předesílá starosta Jaromír Dvořák s tím, že se zastupitelé rozhodovali na základě podnětů občanů a po projednání ve výboru pro dopravu a životní prostředí.„Změny vstoupí v platnost po kolaudaci náměstí, která by mohla být v březnu příštího roku,“ upřesňuje Jaromír Dvořák.

Na nám. Míru budou dva parkovací automaty, jeden pak v lokalitě mezi městským úřadem a restaurací La Plaza. Platit bude možné hotově nebo bankovní kartou. První půlhodina bude zdarma, poté vyjde parkování na 20 korun za hodinu, přičemž se cena bude účtovat po minutách. Stání budou zpoplatněná ve všední den od 8:00 do 17:00 hod., v sobotu od 8:00 do 12:00 hodin. V neděli a ve svátek bude parkování zdarma.

Pro parkování v Krátké ulici, která je z boku městského úřadu, bude nově platit systém s parkovacím kotoučem. „Protože tato místa nejčastěji využívají lidé pro návštěvy lékaře, bude tu možné parkovat dvě hodiny,“ doplňuje Jaromír Dvořák.

Na mnohé žádosti občanů města vznikne před tzv. Lužickými domky pěší zóna. „Dnes hned u laviček parkují auta a posezení ztrácí smysl,“ vysvětluje Jaromír Dvořák.

Vedle toho se například v ul. Kollárova změní provoz na jednosměrný ve směru ulic Dvořákova – Wolkerova, což umožní parkování v obou směrech.

Zastupitelé částečně omezili parkování v centru již před dvěma lety zavedením stání na parkovací kotouče. Ty platí pro ulici Liberecká od křižovatky s ulicí Bedřicha Egermanna k budově České pošty obousměrně a v ulici T. G. Masaryka směrem na Českou Lípu ke křižovatce s ulicí V Parku po pravé straně. Stejně tak od křižovatky s ulicí Boženy Němcové směrem do centra města po levé straně. Na těchto místech je možné parkovat bezplatně 60 minut v pracovní dny od 8:00 do 17:00 hodin. Všude jinde je parkování bez omezení.

PARKOVÁNÍ VE MĚSTĚ:

nám. Míru - nová úprava placeného stání a 5 míst pro výstup a nástup – parkovací automat
městský úřad – La Plaza – placené stání – parkovací automat
Lužické domky – pěší zóna
Kalinova – bez omezení + zóna pro výstup a nástup
Krátká – parkovací kotouče v rozsahu 120 minut + 1 stání pro MP

Liberecká:
a) v úseku od nám. Míru po okružní křižovatku s ul B. Egermanna vpravo i vlevo – zůstávají parkovací kotouče v rozsahu 60 minut
b) v úseku od Nerudovy na okružní křižovatku - bez omezení 

Tyršovo náměstí (u budovy „B“ MěÚ) – bez omezení
T. G. Masaryka – v  úseku od nám. Míru ke křižovatce s ul. V Parku vpravo a v úseku od nám. Míru po křižovatku s ul. B. Němcové – zůstávají parkovací kotouče v rozsahu 60 minut
Parkoviště ul. T. G. Masaryka – Horovy sady - bez omezení  
B. Němcové – jednosměrný provoz v úseku TGM – Palackého  - umožňuje parkování vpravo -  na parkovací kotouče v rozsahu 60 minut
Wolkerova – v úseku Smetanova – Nádražní – parkování v obou směrech – bez omezení
Smetanova – jednostranné parkování ve směru Wolkerova – Dvořákova - bez omezení
Parkoviště U polikliniky  - Smetanova – Dvořákova - bez omezení
Kollárova – změna na jednosměrný provoz ve směru Dvořákova – Wolkerova – úprava na oboustranné parkování  - bez omezení
Dvořákova – jednostranné parkování v úseku Nádražní – Kolárova - bez omezení
Nádražní -  bez omezení
B. Egermanna – jednostranné parkování v úseku Nádražní – Tyršovo náměstí - bez omezení
Parkoviště U Lenky a u Retro bufetu -  bez omezení
Revoluční – parkoviště na AN - bez omezení
Gen. Svobody – parkovací místa u knihovny - bez omezení

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…