Dvouletý (Soukromníci): Ekonomická fikce Jiřího Čunka, aneb jak balamutit veřejnost

04.04.2019 10:45

Investiční záměr nové nemocnice v Malenovicích počítá s tím, že Zlínský kraj bude splácet úvěr ve výši třech miliard Kč v plné výši z nájmů nových budov pro Krajskou nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB), a to od roku 2025 až do roku 2040.

Dvouletý (Soukromníci): Ekonomická fikce Jiřího Čunka, aneb jak balamutit veřejnost
Foto: Michal Pavlásek
Popisek: Ing. Michal Dvouletý, krajský předseda strany Soukromníků a zastupitel Zlínského kraje

Ročně tak bude muset KNTB „vydělat“ přibližně 188 milionů Kč! Hejtman Jiří Čunek tak ujišťuje veřejnost i krajské zastupitele, že díky tomu kraj „utáhne“ financování nové nemocnice, a svým budovatelským experimentem nezpůsobí kolaps krajského rozpočtu.

Toto tvrzení však zcela plave na vodě, a je absolutně nereálné. Proč? Tak třeba proto, že je na první pohled zřejmé, že se autoři investičního záměru potřebovali „dopočítat“ krásných čísel, a tak modelovali a modelovali, až jim vyšlo, že díky růstu lékařských výkonů bude nemocnice od zdravotních pojišťoven dostávat každý rok o cca 5% větší plnění. A to nejen příští, nebo přespříští rok. Tento nárůst prý bude kontinuální po celou dobu splácení úvěrů, tj. až do roku 2040. To je však lež nebo alespoň šikovná manipulace. Žádný odborník, žádná pojišťovna ani ministerstvo zdravotnictví, natož hejtman Jiří Čunek neví, jak se do několika let změní systém úhrad zdravotní péče, a jaký dopad bude mít tato změna na rozpočty nemocnic mimo jiné ve Zlínském kraji. Což mimochodem potvrzuje také největší z pojišťoven - VZP, se kterou však ještě nikdo ani nejednal o případné změně úhrad či nové kapacitě.

Když už pominu ústavní stížnost, kterou podalo 48 senátorů v čele s Ivo Valentou proti diskriminaci plateb za zdravotní péči, tak samo ministerstvo zdravotnictví již několik let připravuje tzv. DRG restart, jehož výsledkem bude nová metodika oceňování zdravotní péče v ČR.  Takže tvrdit, že někdo dnes ví, že platby od pojišťoven kontinuálně porostou až do roku 2040, a že díky tomu vydělá KNTB ročně 188 milionů Kč, kterými zajistí Zlínskému kraji splácení úvěrů, je prostě pouhá utopie a balamutění. Od hejtmana Jiřího Čunka i jeho poradců by bylo daleko serióznější, kdyby rovnou přiznali všechna ekonomická rizika, a nesnažili se pouze ošálit své koaliční partnery, krajské zastupitele i širokou veřejnost tím, že nová nemocnice je jediným správným řešením, které vyřeší všechny problémy zdravotnictví, a které nezpůsobí Zlínskému kraji žádné ekonomické problémy.

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

Kromě toho představené „perpetuum mobile“ Jiřího Čunka předpokládá, že hejtman dokončí svůj dlouhodobý záměr, a sloučí všechny čtyři nemocnice do jednoho velkého nemocničního gigantu. A proč tolik potřebuje fúzi? No právě proto, aby takto spojené nemocnice byly alespoň teoreticky schopny vytvořit vymodelovaný zisk 188 milionů Kč ročně. Jinými slovy fúze nemocnic znamená jedno IČO, jeden rozpočet, jeden zisk. A zisk, který celý spolkne splácení nové nemocnice v Malenovicích. Takže to, co svým umem, pracovitostí a důsledností vydělají pro svou nemocnici lékaři, sestry a další zaměstnanci Uherskohradišťské nemocnice, skončí na splácení úvěru „Čunkovy“ nemocnice v Malenovicích. A protože nemocnice si musí už teď vydělat jednu miliardu na nové přístroje do nové nemocnice, tak toto tunelování okresních nemocnic bude platit de facto od teď až do roku 2040. Všechny peníze ze všech čtyř nemocnic tak skončí v Malenovicích. Oprava plicního pavilonu nebo staré interny v Uherském Hradišti, a tedy dokončení 10 let trvající obnovy Uherskohradišťské nemocnice, tak nadobro zamrzne.

A právě proto nemohu v žádném případě podpořit nepromyšlený a unáhlený investiční záměr výstavby nové nemocnice v Malenovicích. Tak, jak to dělám již několik let, budu stále prosazovat, aby hejtmanství nejdříve předložilo seriózní, novou koncepci zdravotnictví, kterou podpoří všechny odborné autority v oblasti zdravotnictví. A teprve pak se vraťme k jistě nezbytným stavebním investicím, které budou mít jasně popsány ekonomická rizika i dlouhodobý dopad do rozpočtu Zlínského kraje. Upřednostňovat cihly před lékaři a sestrami, a především před pacienty, prostě nehodlám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…