Dvouletý (Soukromníci): „Přizdisráčství“ musí vystřídat skutečná renesance svobodného podnikání

04.11.2020 9:44

Budou to živnostníci, kteří budou muset rozhýbat českou ekonomiku poté, co skončí tak devastačně vedený boj proti šíření onemocnění COVID-19.

Dvouletý (Soukromníci): „Přizdisráčství“ musí vystřídat skutečná renesance svobodného podnikání
Foto: archiv Michala Dvouletého
Popisek: Michal Dvouletý

Přestože dnešní vláda dělá vše proto, aby se právě živnostníci stali ekonomickými oběťmi vládních restrikcí, jsem přesvědčen o tom, že to budou právě tito drobní podnikatelé, ke kterým bude třeba upnout pozornost při komplexní obnově českého hospodářství.

Důvodu je hned několik… České hospodářství uvízlo v zajímavých vývojových kleštích. Na jedné straně máme ve srovnání s celou Evropou nejvíce osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) v přepočtu na počet obyvatel. Na druhé straně průmysl v ČR zaměstnává téměř 38 % ekonomicky aktivních osob, což pro naši zemi znamená první místo mezi zeměmi Evropské unie. Pořád jsme tedy zemí se spíše tradiční výrobní ekonomikou, což bude náš obrovský handicap v okamžiku, kde se naplno projeví hospodářské důsledky pandemie COVID-19.

Nepřeji nikomu nic špatného, ale je možné očekávat, že dnešní průmyslové struktury, které jsou navíc z podstatné části exportně orientované, se zhroutí. Zásadním způsobem se překreslí mapa spotřebitelského chování většiny zákazníků a zároveň tak dojde k vážným hospodářským otřesům, na které právě těžkopádný průmysl nebude schopný pružně reagovat. V konečném důsledku se naše země ocitne na prahu vážných ekonomických problémů, které s sebou ponesou skokový růst nezaměstnanosti, návazné problémy nejen příjmů, ale také vnitřní struktury veřejných rozpočtů a v konečném důsledku tedy i pokles životní úrovně obyvatelstva.

To si zřejmě uvědomují i dnešní vládní protagonisté, a proto raději obětovali stovky tisíc živnostníků, než aby „sáhli“ na velké a mocné. Je skutečně paradoxní, že živnostník, provozující malý krámek, musel svůj obchod zavřít, kdežto velké fabriky s tisícovkami pracovníků jedou bez jakýchkoliv omezení dál. Také mne udivuje, proč museli zavřít všichni provozovatelé nejrůznější služeb, u nichž by bylo možné nastavit provoz tak, aby se zcela eliminovala masivní koncentrace zákazníků. Velké supermarkety přitom praskají ve švech.

Bohužel dnešní vláda prokazatelně nahrává velkým a likviduje malé. Podporuje nadnárodní koncerny namísto toho, aby držela při životě místní farmáře, živnostníky a další soukromníky.

Tento stav však skončí. A bude to dřív, než by se na první pohled mohlo zdát. Tato situace je totiž dlouhodobě neudržitelná. Vláda sice teď zachraňuje své volební preference jednorázovými dotacemi, ale tím jen bezhlavě vyčerpává doposud disponibilní veřejné finance. Tváří se, že vytváří programy, které umožní živnostníkům přežít, ale přitom se jen snaží o vlastní politické přežití.

Navíc v těchto covidových kompenzacích není vláda ani zdaleka tak velkorysá ve srovnání se sousedním Rakouskem či například Německem, kde se tamní vrcholní politici rozhodli firmám kompenzovat de facto drtivou většinu ušlých tržeb za měsíc listopad (v případě malých a středních firem jde o 75%, větší podniky by měly dostat 70% ušlých tržeb). Jeden by řekl hurá. Ale obecně je tento systém neudržitelný a dříve nebo později povede k absolutnímu krachu veřejných rozpočtů a bezhlavému zadlužení hned několika budoucích generací.

Jsem přesvědčen o tom, že naši společnou budoucnost si nesmíme projíst bezmyšlenkovými dotacemi. Musíme ji vybudovat opět a jen perspektivní prací a vytvářením reálných hodnot. Musíme dát prostor malým živnostníkům a moderním odvětvím, aby to byli právě oni, kdo znovu nakopnou českou ekonomiku.

K tomu však budou muset noví zákonodárci, kteří vzejdou z parlamentních voleb v roce 2021, vytvořit odvážené, ale skutečně fungující předpoklady, které by se daly zarámovat takto: 

  1. Živnostníci zcela bez daní a s minimální výší zdravotního a sociálního pojištění.
  2. Živnostníci zcela bez lejster, byrokracie, státního šmírování a regulací, tedy skutečný návrat ke svobodnému podnikání.
  3. Živnostníci s podporou vzniku nových pracovních míst i díky minimalizaci odvodové zátěže na zaměstnance, tedy výrazné snížení daně z práce.
  4. Živnostníci bez zbytečných bariér vstupu do tradičních i perspektivních odvětví tak, aby začít podnikat bylo rychlé, snadné, levné a online.

Každý, kdo se po pandemii COVID-19 postaví na vlastní nohy a začne vytvářet hodnoty nebo dokonce bude mít tolik síly, aby dal práci i dalším lidem, bude potřebovat od státu nikoliv klacky od nohama, ale skutečnou pomoc a podporu.

„Přizdisráčství“ však musí vystřídat živnostenská revoluce a opravdová renesance svobodného podnikání. A jako člen Strany soukromníků ČR, která byla, je a do budoucna zůstane jedinou reálnou politickou sebeobranou živnostníků a drobných podnikatelů, jasně říkám, že jsem plně odhodlán se na této důležité změně podílet.

Ing. Michal Dvouletý, MBA
člen zastupitelstva Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
člen předsednictva Strany soukromníků ČR

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…