Europoslanci Zemanovi: Chovejte se jako odpovědná hlava státu

19.11.2015 12:00

Dopis poslanců Evropského parlamentu prezidentu republiky

Europoslanci Zemanovi: Chovejte se jako odpovědná hlava státu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na shromáždění k výročí státního svátku 17.listopadu na Albertově

Vážený pane prezidente,

my, níže podepsaní poslanci Evropského parlamentu, si tímto dovolujeme reagovat na události spojené s letošní oslavou dne 17. listopadu na pražském Albertově.

Pražský Albertov je významným místem, kde studenti neváhali v době nesvobody a bezpráví nasadit své zdraví i životy za svobodu a demokracii.

Jsme si plně vědomi, že tragické události posledních dnů v Paříži vyžadují zvýšená bezpečnostní opatření, včetně ochrany hlavy státu. Každé takové opatření by však mělo být přiměřené a vyžaduje pečlivé zvážení všech okolností konkrétního případu.

Zabránění vstupu studentům na Albertov k pokojnému uctění památky svých předchůdců z let 1939 a 1989 pomocí policejních zátarasů a s tím související následnou selekci účastníků akce však považujeme za opatření nepřiměřená a odporující principům demokratického právního státu. Netřeba dodávat, že pečlivá policejní lustrace a účelový výběr účastníků pietního aktu na Albertově rovněž odporují principům rovnosti a názorové plurality, které jste ve svém projevu zmiňoval.

Odmítáme tento způsob segregace občanů, ke které na Albertově fakticky došlo a Vaši zjevnou veřejnou podporu fašizujícímu hnutí, jehož představitelé veřejně napadají demokratický ústavní pořádek a které je zaměřeno proti konkrétnímu náboženství.

Prezident republiky by měl být nestranný a věrný ústavě a svému slibu. Váš projev před vlastním transparentem a v obklopení davem pečlivě vybraných osob se velmi vzdaluje demokratickým hodnotám, za které studenti na Albertově bojovali. Vaše kroky nelze pomocí zvýšených bezpečnostních opatření jednoduše ospravedlnit.

Apelujeme na Vás, abyste se choval jako odpovědná hlava státu, která si je vědoma vážnosti situace jak pro Českou republiku, tak i celou Evropskou unii, a která svoji autoritu využívá k semknutí společnosti a ne k jejímu rozdělení.

S pozdravem

Luděk Niedermayer
Stanislav Polčák
Jaromír Štětina
Michaela Šojdrová
Pavel Svoboda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…