Europoslanci za ČSSD k situaci na Ukrajině: Je pět minut po dvanácté

19.02.2014 16:19

Ukrajina zažila dnes v noci nejkrvavější noc od začátku nepokojů před třemi měsíci. Střety mezi bezpečnostními složkami a demonstranty v centru Kyjeva si vyžádaly několik desítek lidských životů. Vláda i opozice nad situací ztratily kontrolu a země je již za hranou občanské války.

Europoslanci za ČSSD k situaci na Ukrajině: Je pět minut po dvanácté
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Europoslanec Vojtěch Mynář, který působí v delegaci EP pro vztahy s Ukrajinou, situaci komentoval následovně: "Naše znepokojení nadměrným užíváním síly, vyjádřené před dvěma týdny v parlamentním usnesení, se bohužel naplnila. Nemůžeme si dovolit další polarizaci jednání, již teď je pět minut po dvanácté."

"Již při jednání v Kyjevě minulý týden jsem důrazně vyzval všechny zúčastněné strany k ukončení násilí a konstruktivnímu dialogu. Jeho výsledkem by mělo být ustavení kompromisní úřednické vlády, která by situaci stabilizovala a zahájila nutné politické a ekonomické reformy."

"Stejně jako česká vláda je i Evropská unie připravena využít všech efektivních nástrojů, které pomohou scénář občanské války odvrátit a následně poskytnout Ukrajině pomoc a podporu při transformaci země," uvedl Mynář.

Mynářův kolega, místopředseda S&D frakce zodpovědný za politiku rozšiřování, Libor Rouček k věci řekl: „Především bychom rádi vyjádřili soustrast obětem násilí a jejich rodinám.“

„Stále trváme na tom, že jedinou možnou cestou z krize je politické řešení situace. Eskalace konfliktu by znamenala katastrofální následky pro Ukrajinu, ale i pro evropskou bezpečnost. Životaschopným základem pro politický kompromis by měla být snaha o přípravu svobodných a spravedlivých voleb spolu s potřebnými ústavními reformami,“ dodal Rouček.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: cssd.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.