Europoslanec Zdechovský: Obchod s drogami se přesunul na internet

18.11.2016 9:40

Podle zprávy evropské agentury EMCDDA monitorující výskyt drog v Evropě, v Evropské unii zemřelo v důsledku užívání drog za rok 2015 přes devět tisíc lidí.

Europoslanec Zdechovský: Obchod s drogami se přesunul na internet
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Zároveň dochází k rozmachu trhu s novými psychoaktivními látkami, kdy za rok 2015 došlo k nahlášení 98 nových látek. Obrovsky vzrůstá význam internetu při distribuci i výrobě drog, kdy jsou ohroženy předně děti.

Na situaci dlouhodobě upozorňuje europoslanec Tomáš Zdechovský z Evropské lidové strany, který několik let pracoval se závislými jako street worker. „Internet je v rozšiřování drog fenoménem. Kvůli němu se výrazně posiluje vznik závislosti na nelegálních drogách, ale i legálních jako je alkohol, tabák, případně hazardní hraní. Online trh funguje napříč státy EU. V Evropě je již několik tisíc internetových obchodů, kde si i mladiství a děti mohou nakoupit alkohol, cigarety či nelegální drogy. Internet mění celou tvář evropského trhu a nelze jej podceňovat. Tuto problematiku je navíc třeba řešit komplexně a zabývat se všemi dostupnými drogami, legálními i nelegálními, a hazardním hraním napříč celým evropským online prostředím,“ vysvětluje Zdechovský a dále upozorňuje, že nejužívanější drogou je marihuana a hašiš, kde počet uživatelů stále stoupá.

Podle odhadů z roku 2014 na základě výzkumu Eurobarometru byla čísla uživatelů drog v zemích EU následující:

  • 22,1 milionu lidí užívalo konopí
  • 3,6 milionu lidí užívalo kokain
  • 2,5 milionu lidí užívalo extázi (MDMA)
  • 1,6 milionu lidí užívalo amfetamin a
  • 1,3 milionu lidí užívalo opioidy, které měly na svědomí 82 % předávkování.

Jedná se ale pouze o odhad a uživatelé mohou brát i několik drog najednou, prostým součtem proto nezískáme celkový počet uživatelů. Pokud jde o podíl na trhu, konopné produkty zaujímají podle střízlivých odhadů 38 % a jejich maloobchodní hodnota je asi 9,3 mld. eur. Na druhém místě se umístil heroin s 28% podílem a objemem 6,8 mld. eur. Na třetím místě je pak kokain s 5,7 mld. eur a podílem 24 %. Amfetaminy mají na trhu menší podíl, a to 8 % s objemem 1,8 mld. eur. Na dalším místě je extáze s (MDMA) s podílem 3 % a objemem 0,7 mld. eur.

„Způsob intervence v souvislosti s úlohou internetu jednak jako komunikačního prostředku a jednak jako nového zdroje nabídky drog, je důležitou novou výzvou pro protidrogovou politiku. Členské státy EU by se měly zasadit o efektivní prevenci tohoto negativního jevu, protože jedině díky spolupráci a důsledné společné kontrole, máme šanci uchránit statisíce dětí před zbytečnou závislostí,“ uzavírá Zdechovský.

Studie agentury EMCDDA dostupná v češtině ZDE

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…