Europoslanec Zdechovský řešil s velvyslancem Norska kauzu odebraných dětí

22.11.2014 21:04

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se v pátek 21. listopadu setkal s norským velvyslancem při Evropské unii Nielsem Engelschionem. Hlavním tématem jejich setkání byl případ odebraných dětí paní Evy Michalákové, které jí zabavil norský úřad pro ochranu dětí.

Europoslanec Zdechovský řešil s velvyslancem Norska kauzu odebraných dětí
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Matka nyní už více než tři roky svádí zatím marný boj s norskými úřady, které nyní chtějí děti definitivně předat adoptivním rodičům.

„Pokud by norské úřady chtěly přikročit k adopci, naprosto tím poruší veškeré konvence a Norsko se tak totálně izoluje v rámci celé Evropy. Opakovaně jsem panu velvyslanci zdůraznil, že je nepřípustné, aby sourozenci žili izolovaně od sebe a nemohli hovořit se svou matkou česky,“ prozradil obsah jednání s norským velvyslancem europoslanec Tomáš Zdechovský. Ten dnes při schůzce s Engelschiønem zdůraznil, že jednání norských úřadů považuje za nepřípustné v jakékoli svobodné společnosti a nesmí se už více opakovat. Norská strana přislíbila, že případ prošetří.

Lidovecký europoslanec společně s dalšími českými poslanci a senátory nyní hledá způsob, jak dostat děti zpátky k matce. Zdechovský také o případu opakovaně informoval i své kolegy ze zemí Evropské unie, kteří mu přislíbili s případem pomoc.

Norsko zasahuje do práv rodičů i dětí

„Případ zkoumám už několik měsíců. Celá kauza je otřesným případem bezpráví, jehož důsledkem bylo bohužel i rozvrácení rodiny. Matka obou dětí je nevinná a odebrání dětí proto nelze žádným způsobem ospravedlnit. Navíc oba synové vyrůstají v odlišných pěstounských rodinách, což považuji za nepřípustný zásah do práv dětí,“ popisuje Zdechovský vážnost celé situace.

Kvůli hrozbě úplného odebrání je podle něj potřeba jednat co nejrychleji. „K vyřešení problému hodlám využít všech svých možností, a proto jsem se rozhodl celou věc probrat s norským velvyslancem. Věřím, že se nám podaří děti dostat zpátky,“ dodal europoslanec Zdechovský. 

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…