Europoslankyně Sehnalová: Filmovou cenu LUX Evropského parlamentu získal snímek Toni Erdmann

24.11.2016 13:58

Filmovou cenu LUX, kterou udílí Evropský parlament, získal snímek Toni Erdmann režisérky Maren Ade. O vítězi hlasovali poslanci Evropského parlamentu, kteří vybírali vítězný film ze tří snímků zaměřených na současnou sociální situaci v Evropě, zejména na situaci mladých lidí. Tři nejlepší filmy jsou následně otitulkované do 24 oficiálních jazyků EU a promítají se ve všech členských státech Unie. Vítěz filmové ceny LUX 2016 bude navíc upraven pro nevidomé a neslyšící a dostane podporu pro svou mezinárodní propagaci.

Europoslankyně Sehnalová: Filmovou cenu LUX Evropského parlamentu získal snímek Toni Erdmann
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Mezi finalisty byly letos filmy žánrově, tématem i uměleckým pojetím velice různorodé. Kromě Toniho Erdmanna, tragikomedie kritizující manažerský život v korporacích, se o letošní cenu ucházel film "Když otevřu oči" o životě mladých lidí v Tunisku a animovaný rodinný snímek "Můj život Cuketky" o chlapci, který se dostal do sirotčince.

V České republice bude možné všechny tři filmy zhlédnout zdarma od 7. do 9. prosince v brněnském univerzitním kině Scala. Filmové dny LUX zde ve středu 7. prosince zahájí poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová. "Filmová cena LUX má za cíl nejen podpořit evropskou kinematografii, ale zejména podpořit debatu o současných sociálních tématech v Evropě. Blahopřeji režisérce Maren Ade k vítězství v letošním desátém ročníku a těším se na uvedení jejího filmu v Brně,“ doplnila poslankyně.

Z českých snímků se do užšího výběru dostal v roce 2008 Občan Havel a v roce 2013 film Pevnost.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…