Exner (STAN): Pokud Istanbulskou úmluvu neratifikujeme, bude to velká ostuda

22.01.2024 13:07 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Istanbulské úmluvě.

Exner (STAN): Pokud Istanbulskou úmluvu neratifikujeme, bude to velká ostuda
Foto: STAN
Popisek: Martin Exner

Vždycky nadskočím, když slyším argument, že nepotřebujeme ratifikovat Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, protože "je to zbytečný dokument. Všechna ustanovení již náš právní řád obsahuje." Jako opravdu?

Často mám pocit, že se více staráme o práva pachatelů než obětí a ve světle nedávných rozsudků, kdy pachatelé za opakované znásilňování dostali podmínku, to musí být pro oběti v tak citlivé věci obzvlášť frustrující. Opravdu máme dostatek azylových domů, kam se mohou oběti rychle uchýlit? Máme dost rychlé psychologické pomoci obětem? Máme systematizované ohleduplné výslechy u policie a u soudu?

Máme robustní prevenci? Vymáháme důsledně současné zákony? Asi sotva. Násilí na ženách a domácí násilí je nejzbabělejší násilí proti slabším obětem a děje se tam, kde by se měl člověk cítit bezpečně. Myslím, že naše společnost obětem mnoho dluží. Proto bych byl rád, kdyby ratifikaci podpořili středočeští senátoři Petr Štěpánek, Pavel Kárník, Ivo Trešl, Adéla Šípová, Tomáš Czernin, Zdeněk Hraba, MUDr. Bohuslav Procházka, Jarmila Smotlachová, MUDr. Raduan Nwelati, Jiří František Oberfalzer.

O pocitech obětí velmi dobře vypráví divadelní hra "Na první pohled" k vidění ve Švandově divadle. To nemají senátoři daleko. Pokud tuto úmluvu neratifikujeme, bude to velká ostuda a hanebný vzkaz k minulým a zejména budoucím obětem, většinou ženám a dětem.

A že vše z úmluvy už v legislativě máme? Tak tím spíš jí můžeme bez obav ratifikovat, ne?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

nikde, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseladislav60 , 22.01.2024 13:28:27
jsem nečetl, že byste podepsal odsudek Rakušana za Dozimetr. Tak, kdy to bude?

|  7 |  0

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…