Exner (STAN): Pokud nejste ruští státní dezinformátoři, zákon se vás týkat nebude

24.03.2023 10:01 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chystanému zákonu o zavírání či omezování webů.

Exner (STAN): Pokud nejste ruští státní dezinformátoři, zákon se vás týkat nebude
Foto: STAN
Popisek: Martin Exner

Potřebujeme zákon o omezení šíření obsahu ohrožujícího národní bezpečnost online?

Včera jsem toto téma probíral v TV CNN Prima News a protože tam nebyl prostor, vysvětlím to tady.

Samozřejmě, pokud byste byli dezinformátoři a chtěli ohrožovat českou národní bezpečnost na webu, tak ho nechcete.

A proč si já myslím, že ano?

Protože eskalace agrese na Ukrajinu vloni v únoru byla provázena vlnou lživé ruské propagandy a neměli jsme právní nástroj, jak ruské weby jako Sputnik vypnout. Nakonec je na přání vlády dočasně vypnula soukromá firma – poskytovatel. Je zajímavé, že titíž lidé, kteří kritizovali toto „bezzákonné“ vypnutí, kritizují i to, když se takový zákon připravuje.

Protože už od nejméně roku 2007 (Pamatujete na tu smršť proti americkému radaru v Brdech?) jsme napadeni ruskou dezinformační válkou, která stále graduje a slaví nemalé úspěchy v podobě zmanipulování, vystrašení a vybuzování nenávisti části české společnosti.

Přitom když slyším výhrůžku ruských propagandistů, že pošlou jaderné rakety nikoliv na Ukrajinu, ale na soud v Haagu nebo na různá města západní Evropy, tak si říkám, že by se radar hodil. Rusko i Čína takto plánují a působí mnoho let dopředu.

Protože na nebezpečí a na účinnost ruské propagandy, dezinformací a vlivových operací opakovaně upozorňují naše tajné služby. Lze se to dočíst opakovaně i ve veřejných zprávách BIS.

Protože „Analýza připravenosti České republiky čelit závažné dezinformační vlně“, zpracovaná ministerstvem vnitra ve spolupráci s ministerstvem obrany a ministerstvem spravedlnosti v roce 2022, říká, že ČR v současné době nemá koncepční, organizační, personální, procesní, právní ani jiné nástroje a kapacity, které by byly efektivní v reakci na případný útok vedený dezinformační vlnou.

Protože jde o nerovný souboj. Původci a šiřitelé propagandy, dezinformací a strůjci vlivových operací se neštítí ničeho, mají týmy mediálních odborníků, analytiků, psychologů, dostatek peněz a se zákony cílové země nebo nějakou morálkou si nedělají hlavu. Mají svá média, desetitisíce falešných účtů, technické možnosti měnit fotografie, videa a hlasy podle potřeby.

Protože dezinformace využívá přirozené vlastnosti lidského mozku, že vstřebává rychleji a ochotněji emocionálně manipulativní obsah, především takový, který podněcuje strach a nenávist, než obsah věcný, racionální. Lež je pak rychlejší než pravda.

Protože ruská vojenská doktrína říká, že před vojenským napadením je napřed potřeba oslabit morálku, soudržnost, respekt k elitám a jednotu nepřátelského státu dezinformačním a vlivovým působením.

A co říká ten zákon?

Předmětem omezení může být pouze obsah, který je způsobilý ohrozit svrchovanost, územní celistvost, demokratické základy ČR nebo značnou měrou ohrozit vnitřní pořádek a bezpečnost ČR, pokud může způsobit újmu bezprostředně hrozící, založenou na konkrétních skutečnostech a obsah je vytvořen nebo šířen osobou nebo státem, na který se vztahují mezinárodní sankce a nebo se s takovým obsahem podstatně shoduje a pokud jde o zveřejňování velkého rozsahu.

Orgánem dohledu bude Český telekomunikační úřad, který si před rozhodnutím vyžádá stanovisko policie a zpravodajských služeb. Je možné odvolání k soudu, který musí rozhodnout do 7 dnů.

Pokud by byl nějaký web neprávem skrytý 7 dní, tak to se nedá považovat za cenzuru.

Takže pokud nejste ruští státní dezinformátoři nebo jejich sdíleči, nechcete vyzývat k okupaci Česka ( např. Ruské tanky až do Prahy!), násilným útokům na státní orgány nebo politické oponenty nebo například k odtržení "ruských" Karlových Varů rozsáhlou kampaní, tak se Vás tento zákon netýká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zakázat lidem myslet., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 24.03.2023 10:06:53
Tyhle STANARSKE špíny se nestiti ničeho. Víš slejde, že Hitler byl Rakušan?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…