Exner (STAN): Švédsko má ekologickou a energetickou transformaci mezi svými prioritami

03.02.2023 5:34 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k e švédskému předsednictví Radě evropské unie.

Exner (STAN): Švédsko má ekologickou a energetickou transformaci mezi svými prioritami
Foto: STAN
Popisek: Martin Exner

Ve Výboru pro evropské záležitosti nás navštívil švédský velvyslanec, aby nám představil priority jejich předsednictví v Radě EU.

V mnohém navazují na nás – podpora Ukrajiny, posílení evropské obrany například pomocí společných armádních nákupů. Vítám větší spolupráci s Velkou Británií, USA nebo Kanadou.

Naše předsednictví bylo také pochváleno za posun v klimatické legislativě. Švédsko má ekologickou a energetickou transformaci také mezi svými prioritami. Je to logické, přechod na obnovitelné zdroje znamená menší závislost na Rusku a větší bezpečnost a stabilitu ČR. Jako hnutí STAN podporujeme rozvoj komunitní energetiky – už jsme zjednodušili výstavbu malých fotovoltaik.

Také mne těší, že mezi 4 priority zařadili Švédové právní stát. Souhlasím s panem velvyslancem, že EU stojí na dodržování práva. Naštěstí už máme silnější nástroje, jak to vymáhat, hlavně je to princip, že stát přijde o peníze, pokud se nebude chovat podle společných pravidel. Předsednictví se tyto nástroje nebude bát využít, což je správně.

I když bylo naše předsednictví velmi úspěšné, mrzelo mne, že se málo posunuly výsledky Konference o budoucnosti Evropy, ve které se občané mimo jiné vyjádřili pro rušení veta. Švédské předsednictví chce v tomto pokročit. Těžko si představit, že po dalším rozšíření EU o Ukrajinu, Moldavsko a některé balkánské země by Evropě zůstala nějaká akceschopnost při jednomyslném rozhodování, když by jakákoliv i malinká země mohla zablokovat půlmiliarovou Evropskou unii. Bez zrušení veta nebudou některé země s žádným rozšířením souhlasit. Osobně se také zrušení veta vůbec nebojím. V obecních nebo krajských zastupitelstvech ani v parlamentech také žádné veto nemáme a každý chápe, že kdyby bylo, sotva bychom se na něčem usnesli. Nevidím ani důvod, proč by mělo Česku, jako středně velké zemi EU, škodit. Ostatně jsem pro federalizaci EU po vzoru USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …