Falbr (ČSSD): Jak jsem se stal statistickým propadlíkem?

07.05.2014 8:21

Důrazně se ohrazuji proti označení propadlík Evropského parlamentu, jak to vyplynulo z dubnové studie think tanku Evropské hodnoty za léta 2009–2013. Žádná statistika nevystihne, co jsem skutečně v EP i v ČR odpracoval.

Falbr (ČSSD): Jak jsem se stal statistickým propadlíkem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý europoslanec Richard Falbr (ČSSD), šéf tripartity v Ústeckém kraji.

Práci poslance není přece možné posuzovat podle čárek za vystoupení na plénu. Podstatné není, kolikrát mluvil, ale co říkal, a hlavně udělal.

Činnost europoslance představuje souhrn mnoha aktivit, které žádné statistiky objektivně neposoudí a už vůbec nezachytí. Pracuji například víc než dva roky jako vedoucí delegace ČSSD a její zástupce v předsednictvu Socialistů a demokratů (S&D).

Přispívám k tomu, že naše delegace je vnímána jako jedna z nejvlivnějších v celém poslaneckém klubu, kde se diskutuje o stanoviscích k tématům projednávaným na plénu EP. Tato vystoupení jsou pro další průběh jednání naprosto zásadní, ale ve statistikách je nenajdete.

Ve výboru pro zaměstnanost a sociální otázky jsem spolu s dalšími bývalými odboráři jedním z nejaktivnějších při obhajobě práv zaměstnanců. Pravidelně se účastním kulatých stolů s představiteli Evropské odborové organizace k projednávání návrhů směrnic, které následně schvaluje Evropský parlament.

V ČR vyjednávám a spolupracuji s odbory, Radou seniorů, se Sdružením nájemníků a s dalšími organizacemi, které se na mě obrátí. I tuto činnost statistika neeviduje. Jednám s příslušnými eurokomisaři, ať už např. v kauze bytů OKD, nebo ROP Severozápad o problematickém čerpání prostředků z evropských fondů. Tyto činnosti rovněž nejsou evidované. U europoslance se předpokládá aktivita i v ČR, kterou naplňuji jednáními s řadou neziskových organizací, podniků, měst, obcí i občanů. Pořádám semináře a konference o tématech EU. V bezplatném měsíčním bulletinu informuji o možnostech získání dotací z fondů EU. Ač Pražák, zvýšenou pozornost věnuji znevýhodněnému Ústeckému kraji, kde jsem předsedou regionální tripartity, a aktivně se podílím na krocích ke zlepšení hospodářské a sociální situace tohoto kraje.

Zvu do EP hosty z ČR a ročně organizuji návštěvy hrazené parlamentem pro více než sto lidí od dětí z dětských domovů po např. pracovníky sociálních služeb a další.

K výčtu mé práce za uplynulých deset let by nestačilo ani celé vydání novin a v žádné statistice se nepromítnou, jsou proto méně důležité? Nedožeňme budoucí poslance pouze ke sbírání čárek, ale sledujme význam jejich práce.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…