Falbr (ČSSD): Více než milion Čechů potřebuje nejen potravinovou pomoc

24.12.2013 18:00

Tento týden schválil Výbor pro zaměstnanost a sociální věci Evropského parlamentu nový „Fond evropské pomoci nejchudším osobám" (FEAD).

Falbr (ČSSD): Více než milion Čechů potřebuje nejen potravinovou pomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý europoslanec Richard Falbr (ČSSD), šéf tripartity v Ústeckém kraji.

Oproti Programu pro distribuci jídla (Food distribution programme), na nějž fond navazuje, resp. jej nahrazuje, je do velké míry přímo orientovaný na pomoc lidem a má tak širší rozsah. Kromě potravinové pomoci se zaměří také na podporu a opatření týkající se sociálního začleňování, včetně poskytování základní materiální pomoci, jako jsou oblečení, pleny, hygienické výrobky, spací pytle apod. pro lidi, kteří žijí na okraji společnosti.

Charity a sociální nevládní organizace z celé Evropy budou mít k dispozici 3.5mld eur. České republice bude přiděleno 20.7ml eur.

„Pomoc nejchudším musí být co nejrychlejší. Proto jsem velice rád, že administrativní postupy pro účast v FEAD budou jednodušší než u normálních evropských programů a nebudou charitativním organizacím a sociálním nevládním organizacím klást žádné nepřiměřené překážky. Mrzí mne však, že naše bývalá pravicová vláda nevyjádřila vzniku fondu větší podporu, což bylo spolu s aktuální mírou chudoby v daném státě klíčové pro určení příspěvku té dané zemi," uvedl po schválení programu poslanec EP Richard Falbr.

Falbr velmi vítá skutečnost, že skupina Socialistů a demokratů v Evropském parlamentu uspěla se svým hlavním cílem, kterým bylo zachování rozpočtu na úrovni 3.5mld eur, namísto návrhu Komise a Rady, který činil 2.5mld eur.

Jedna čtvrtina z celkové evropské populace (více než 120 milionů lidí) je ohrožena chudobou nebo sociálním vyloučením. Více než čtyřicet milionů lidí, v České republice se jedná o počet více než jednoho milionu lidí, si nemůže každý druhý den dovolit jídlo s masem, rybami nebo ekvivalentem vegetariánské stravy, což je Světovou zdravotnickou organizací definováno jako základní potřeba.

V duchu potravinové pomoci proběhla v České republice v listopadu také první Národní potravinová sbírka ve prospěch azylových domů, domovů pro seniory, armády spásy a dalších organizací, které pomáhají lidem v nouzi a sociálně slabým. Smyslem bylo darovat trvanlivé potraviny, které prostřednictvím potravinových bank putovaly potřebným v daném kraji, kteří trpí nedostatkem. V západní Evropě má tato charitativní akce v období před Vánocemi dlouhou tradici. V Česku byla sbírka iniciována společností Tesco, která má zkušenosti z Velké Británie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…